Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Stockholms gatustrider i nytt ljus
Tor 22 okt 2009 kl 14:00
I mars 1848 öppnade militär eld mot en uppretad folkmassa på Storkyrkobrinken i Gamla Stan i Stockholm. 18 personer fick sätta livet till i ett av de värsta upploppen i svensk historia. - Det är märkligt... hur lite vi vet om dessa gatustrider, menar Mats Berglund, historiker vid Stockholms universitet som nyligen disputerat på en avhandling om upploppens historia. Studien visar hur upploppen blev allt mer politiskt färgade, men också att ordningsmakten gick allt hårdare fram för att bekämpa gatubråken. - På 1700-talet hade man en passiv och avvaktande hållning, berättar Mats Berglund, men från och med mordet på Axel von Fersen 1810 började militären att ta i med hårdhandskarna mot demontranter och upprorsmakare. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också den uppblossade debatten kring franska revolutionen. Tio år efter ”Kommunismens svarta bok” har samma franska redaktörer nu gett sig i kast med den franska revolutionen. Historikern Torkel Jansson förklarar varför denna revolution än idag upprör känslor i Frankrike och menar att det som verkligen fått fart på debatten är jämförelsen med Förintelsen. Programledare är Tobias Svanelid.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia

Tobias Svanelid samlar boktipsarna Urban Björstadius och Kristina Ekero Eriksson för att tipsa om årets bästa historiska böcker, och låter spelpanelen jaga mördare och erövra England som vikingar.

Finland firar 100 år! Tis 05 dec kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur Finland minns 6 december 1917, dagen då Finland utropades som självständig nation, och så granskas bioaktuella Churchill-filmen.

Nyköpings gästabud 700 år Tis 28 nov kl 14:03(44 min)

Följ med till Nyköpings gästabud, 700 år efter de ödesdigra händelserna, som ledde till två hertigars död och ett svenskt inbördeskrig.

Hämningslöst grekiskt antiksex Tis 21 nov kl 14:03(45 min)

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".