Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Livet på myren – så påverkas klimatet
Tis 13 sep 2016 kl 12:10
Mikroorganismerna och växterna på myrar bidrar till utsläpp och upptag av växthusgaser. Men hur? Det vill forskare som studerar klimatet ta reda på.

Vi hör ofta om permafrost, det vill säga ständigt frusen mark, som tinar när klimatet blir varmare. Då kan de här områdena släppa ifrån sig mer växthusgaser. Därför är forskarna intresserade av att studera livet på myren mer detaljerat.

Moira Hough från University of Arizona och Joachim Jansen från Stockholms universitet är två av de forskare som har gjort fältarbeten under sommaren på Stordalsmyren vid Abisko, norr om Kiruna, tillsammans med bland andra fältassistenten Hanna Axén.

Referens

Rhiannon Mondav et al. Discovery of a novel methanogen prevalent in thawing permafrost. Nature communications 14 februari 2014. DOI: 10.1038/ncomms4212

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".