Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Regeringen diskuterade på allvar fartygskapning och störningssändare
Lör 17 okt 2009 kl 16:00
Kapa fartyget "Bon Jour"? Sätta upp störningssändare? Utvidga territorialvattengränsen? Det är några av de aktioner regeringen på allvar diskuterade i fallet Radio Nord, piratradiofartyget som guppade... på Östersjön utanför Stockholm i början av 60-talet. Det framgår av boken "Stick iväg, Jack", som journalisten Jan Kotschack nu ger ut om sin pappa och hans ganska kortlivade radiosändare. Underrubrik: "Historien om Radio Nord, en älskad och oönskad station. Och om ett annat Sverige."

Jan Kotschack presenterar mängder av nya dokument och brev om piratradion, som inte minst fick Sveriges Radio att vakna upp ur sin mer eller mindre påtvingade dvala.

Bara några månader efter Radio Nords start kom som bekant P3 igång. Något som annars troligen hade tagit sju år till.

Hot mot demokratin

I boken presenteras bland annat brev från Sveriges Radios dåvarande styrelseordförande Per Eckerberg till både statsminister Tage Erlander och kommunikationsminister Gösta Skoglund.

I breven beskrivs radiosändaren på Östersjön vid Ornö utanför Stockholm som ett direkt hot mot den svenska demokratin.

Det politiska spelet

Boken ger flera hittills okända inblickar i ett stycke svensk mediehistoria. Det politiska spelet bakom kulisserna var betydligt mer omfattande än man tidigare trott.

Kanske för att det i fallet Radio Nord handlade om "en skum finsk flykting? 

Etablissemanget utmanades

"Jack S. Kotschack utmanar det svenska samhället med hjälp av oljepengar från Dallas och under en flagga från familjen Somozas diktatur Nicaragua". 

Ungefär så beskrevs projektet på de flesta ledarsidor i Sverige.

Medier högst på agendan

Perioden från mars 1961 till maj 1962 var hur som helst unik genom att en mediefråga för en gångs skull stod högt, nästan högst på den politiska dagordningen. Mediefrågor brukar annars inte precis intressera svenska politiker.

Kultursverige protesterade

Men även stora delar av "Kultursverige" reste sig mot hotet från den kommersiella piratradiostationen.

Inte minst mot reklamen och skvalmusiken som sades välla in över stora delar av Sverige.

Melodiradion ännu värre

Fast höjden av allt var Sveriges Radios motdrag två månader senare: Melodiradion - skval först i "fönster" i P1 och P2, sedan i egna kanalen P3.

Man kan ju också undra över att makthavarna såg så allvarligt på Radio Nord, när Radio Mercur, senare Radio Syd, redan hade varit igång med liknande innehåll utanför den skånska kusten i flera år?

Referat från riksdagen

I dagens program hör vi Jan Kotschack berätta om det politiska spelet bakom kulisserna. Och hur annonsörerna svek tidigare löfte. Mest kallsinninga var nog dagstidningarna. Hör också en del ljudillustrationer från debatten i riksdagen.

Tidigare reportage

I augusti 2005 sände mediemagasinet Vår grundade mening två reportage om just Radio Nord och Radio Syd. Och om deras betydelse för Sveriges Radio.

De två reportagen kan du lyssna på här:

PÅ TAL OM JOHANNES EKMANS AMELIA-KRÖNIKA

Det har kommit flera reaktioner och kommentarer efter förra veckans Publicerat. Bland dem kan vi tipsa om att Sofia Hultin från Konstfack har en utställning ytterligare en vecka om just kvinnotidningen Amelia och dess kvinnosyn på Galleri LundhÅstrand i Stockholm.

Adress: Högkvarteret, Närkesgatan 8 i Stockholm. (Mer information på www.sofiahultin.com).

DOLE GOES INTE LÄNGRE BANANAS...

Två ganska olika "storheter" har tagit sitt förnuft tillfånga i veckan.

I torsdags kunde SR Malmö berätta att bananjätten Dole retirerar och drar tillbaka sin stämning mot filmaren Fredrik Gertten, hans producent och bolag bakom dokumentären Bananas. Publicerat berättade om stämningen. 

Dole visste nog inte riktigt vilka företaget gav sig på. Och att vi i Sverige - även en del företag - är ganska rädda om yttrandefriheten. 

...FOTBOLLSFÖRBUNDET RÄDDAR ANSIKTET

Samtidigt retirerade Fotbollsförbundet från sitt lika korkade beslut att bötfälla ÖIS med 10 000 kr för att supportrarna i klubben vill att fängslade svensk-eritranen Dawit Isaak ska släppas. Det hade de visat på en banderoll under en match.

Fotbollsförbundet räddar ansiktet genom att inse att kampen för frisläppandet av Dawit Isaak "blivit en nationell angelägenhet". Inga böter alltså.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".