Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Kyrkans biskopar oeniga om könsneutrala vigslar
Fre 16 okt 2009 kl 16:00
I våras beslöt riksdagen att införa könsneutrala äktenskap. Nästa vecka väntas kyrkomötet följa efter och besluta om att införa samkönade, eller könsneutrala, vigslar i Svenska kyrkan. Men det råder ingen... enighet. Flera av biskoparna menar att tidpunkten är fel. Det är inte staten som ska bestämma vad kyrkan ska göra i äktenskapsfrågan, menar de. Debatt mellan biskoparna Antje Jackelén och Lennart Koskinen.

Hur motiverar Svenska kyrkan sitt engagemang inför det stora klimatmötet i Köpenhamn i december? Vilka teologiska grunder finns det för den så kallade ekoteologin? Den har sin utgångspunkt i frågan om hur människan ska förhålla sig till skapelsen. Är hon herre över skapelsen eller bara en bland många varelser? Representatenter för olika europeiska kyrkor träffades i Lund i veckan för att diskutera strategier inför klimattoppmötet. Den teologiska dimensionen intog då en central plats. 

Efter en mödosam försoningsprocess har Turkiet och Armenien slutit avtal om diplomatiska förbindelser och öppning av den stängda gränsen mellan länderna. Men folkmordet på de kristna armenierna under första världskriget, som turkarna vägrar erkänna, är fortfarande en komplicerande faktor. Vad hände egentligen? Hur ser armenier och turkar på varandra idag? Vilken roll spelar religionen? SR:s Moskvakorrespondent Fredrik Wadström intervjuar chefen för folkmordsmuséet i Armeniens huvudstad Jerevan. Före detta ambassadören och Turkietkännaren Ingmar Karlsson kommenterar.

Utrikeskrönikan kommer från Johan Prane i London.

I Venezuela är president Hugo Chavez på kollisionskurs med katoslak kyrkans biskopar. Lotten Collin besöker landet.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Sören Wibeck

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".