Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Danskar offer för nazitortyr
Tor 15 okt 2009 kl 14:00
Det är en nedtystad historia som än idag uppfattas som ytterst skamlig av såväl offer som förövare - nazisternas tortyr av danska motståndsmän och -kvinnor under andra världskriget. Danske läkaren och... författaren Sven Arvid Birkeland lyfter nu, i en aktuell bok, fram denna mörka historia i ljuset. - Tortyren av de danska motståndsmännen fick långtgående konsekvenser, inte bara för tortyroffren själva men också för deras barn och barnbarn, säger Sven Arvid Birkeland. Birkeland har intervjuat hundratals motståndsmän och deras familjer, och funnit att både barn och barnbarn ofta har påverkats mycket allvarligt av det trauma som tortyren orsakade. Dessutom porträtteras en av historiens mäktigaste kvinnor, drottning Victoria av Storbritannien. Filmen ”Young Victoria” har premiär i helgen och Vetenskapsradion Historia tar med historikern Thomas Roth för att granska filmens historiska autenticitet. - Jag vill ge filmen ett högt betyg, eftersom den såväl i stort som i smått håller sig till historiska fakta, säger Thomas Roth. Programledare är Tobias Svanelid.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

I oktoberrevolutionens fotspår Tis 31 okt kl 14:03(44 min)

Följ med Tobias Svanelid och historieprofessorn Kristian Gerner till Sankt Petersburg och spåren efter Oktoberrevolutionen för 100 år sedan.

Blåkullas hemligheter grävs ut Tis 24 okt kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".