Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten.
Ett avsnitt från Släktband
Udda brott med stora konsekvenser
Mån 12 okt 2009 kl 11:00
Synen på vad som är ett grovt brott har skiftat genom tiderna. Idag finns till exempel ingen lag mot blasfemi, det vill säga hädelse mot Gud, här i Sverige, medan det i gamla tider ansågs som ett synnerligen... svårt brott. Å andra sidan har det funnits gott om historiska exempel på hur sådant som idag är vardagliga självklarheter kunde sluta med svåra straff. Ett exempel är domen ovan från den 14 januari 1768. Två kvinnor i Stockholm, Inga Britta Stake och Eva Lisa Kristinin, dömdes till stränga böter för att ha druckit kaffe trots kaffeförbudet som infördes den 1 januari 1767. Under hela 1700-talet gjorde till exempel kronan många försök att reglera hur människor skulle leva sina liv med så kallade överflödsförordningar. Dessa lagar hade flera syften. Dels ville man minska importen och på så sätt gynna landets ekonomi. Men man ville också se till att skillnaderna bestod mellan allmoge och adel. Läs mer:
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Släktband

När Salomon var ung sattes han i fängelse dömd för renstöld. Men han var oskyldig och fick upprättelse när den verklige tjuven blev frälst och erkände. Om detta vittnar utförliga domstolsprotokoll.

Catharina lägrades med löfte om äktenskap Mån 23 jan kl 10:35(24 min)

Catharina fick barn med en man som lovat gifta sig med henne, men som ångrat sig. Hon gick till domstol och fick rätt. För den fattige fanns det i vissa städer fattigsakförare som hjälpte till gratis.

De kallades för "sålda barn" och kom från Tornedalen. För små summor byttes dom bort för att klara livhanken. Många av barnen kom aldrig hem igen och vissa kände inte ens till sitt ursprung.

När kvinnor började jobba i hamnen spreds rykten om att de var osedliga. Men en präst kom till deras räddning. På många industrier jobbade kvinnor som stöttade industriarbeterskorna i stort och smått.

Släkten levde vidare tack vare Maja-Greta Mån 02 jan kl 10:35(23 min)

När Maja-Gretas fästman dog gifte hon sig istället med hans gamle far. De fick en son och räddade familjens gård. Sonen fick i sin tur hjälp av en God Man som kunde lotsa honom bland lagar och regler.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".