Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Apati och annonsfinansiering
Lör 10 okt 2009 kl 11:00
Medierna gick maktens ärende om apatiska barn Medierna gick maktens ärende och spred bilden att apatiska flyktingbarn simulerade. Den kritiken framför författaren Gellert Tamas, som kommit med den uppmärksammade... boken De apatiska. Inte minst kritiserar han Svenska Dagbladet, som med anonyma källor berättade om polisanmälningar och om asylresebyråer som påstods instruera om hur man kunde droga barn till apati. I Medierna kommenterar SvD kritiken. Men det handlade inte bara om en enskild tidning - Gellert Tamas visar hur en rad medier under 2005 plötsligt byter sida från att uttrycka sympati för de apatiska barnen till att se dem som simulanter. Vad utlöste denna förändring?

Så kommer annonsörerna in i programmen
I takt med att tv-bolagens oro för att tittarna ska hoppa över annonserna ökar, växer trycket på att hitta nya sätt att finansiera tv-programmen. I dag har de flesta produktionsbolag en avdelning för ”AFP” – annonsörsfinansierad produktion. Medierna har hälsat på i den här delen av branschen för att få höra hur det går till när man skapar innehåll där annonsörerna inte finns mellan utan inuti programmen.

Krigsförbrytartribunal dömer journalister
Krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien dömde nyligen franska journalisten Florence Hartman till dryga böter. Tribunalen, som annars sysslar med att utreda de grövsta brotten mot mänskligheten, har dömt flera journalister för ”domstolstrots” – i praktiken för att de spritt information domstolen anser sekretessbelagd. I Medierna kritiseras domarna skarpt av människorättsaktivister på Balkan.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".