Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Operabyrån sjunger och spelar musik av kvinnliga barocktonsättare
Ons 14 sep 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör Operabyråns konsert från minifestivalen Baroque and beyond i Nordmaling, och sedan Beethovens Eroica-symfoni med Svenska kammarorkestern och dirigenten Rafael Payare från Örebro konserthus.

Programmet inleds med Operabyråns konsertprogram "Blod, lust och tårar" som är helt ägnat åt kvinnliga tonsättare från barocken: Barbara Strozzi, Isabella Leonarda, Antonia Bembo och Elisabeth Jaquet de la Guerre.

Operabyrån är en fri operagrupp som bildades 2010 av sopranen Christina Larsson Malmberg och barockviolinisten Catalina Langborn med målsättningen att kombinera barockmusik med aktuella och angelägna ämnen. I den här konserten från Nordmalings kyrka har de också med sig Eva-Maria Thür på barockcello och Mariangiola Martello på cembalo.

I programmets andra konsert leder dirigentsjärnskottet Rafael Payare Svenska kammarorkestern i Ludwig van Beethovens älskade Symfoni nr 3 i Ess-dur – Eroica-symfonin. Den var avsedd att tillägnas Napoleon, men när han utropade sig själv till kejsare ändrade sig Beethoven. Den fick heta Sinfonia Eroica och tillägnades istället Beethovens beskyddare furst Franz Joseph von Lobkowitz, efter att han hade betalt en rejäl summa pengar för den äran.

36-årige dirigenten Rafael Payare kommer ur El Sistemas frodiga mylla i Venezuela och innan dirigentkarriären tog fart var han förstehornist i den hyllade Simón Bolívar-orkestern. Nu är han chefsdirigent för Ulster-orkestern i Belfast på Irland. I oktober 2014 gästade han Svenska kammarorkestern i Örebro konserthus.

Producent: Pär Freij
Programledare: Francis Shaughnessy

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.10
  Christina Larsson Malmberg (Sopran), Catalina Langborn (B. Violin), Eva-Maria Thür (B. Cello), Mariangiola Martello (Cembalo) - Ur Diporti Di Euterpe, Op.7 Lagrime Mie
  Kompositör: Barbara Strozzi
 • 19.49
  Catalina Langborn (Barockviolin), Mariangiola Martello (Cembalo) - Sonates Pour Viol Ur Suite Nr.1 I D-Moll
  Kompositör: Elisabeth Jacquet De La Guerre
 • 20.08
  Svenska Kammarorkestern (Orkester), Rafael Payare (Dirigent) - Symfoni Nr 3
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Elina Vähälä som solist i uruppförandet av Jan Sandströms violinkonsert och sen återvänder vi till New Directions Festival i Piteå och hör Erik Westbergs vokalensemble.

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Mån 20 nov kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".