Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Brittiska tv-tittarna förstår inte BBC:s nyheter från Mellanöstern
Lör 10 okt 2009 kl 16:00
-De flesta tittarna var väldigt konfunderade över vad de såg och hörde om kriget i Gaza. De förstod ingenting och gick ut och gjorde en kopp te istället. Så sammanfattar medieforskare Gregory Philo från... universitet i Glasgow sina undersökningsresultat, som han presenterade vid en mediekonferens i Jönköping för några dagar sedan. Resultat som närmast chockade honom och hans kollegor.

På konferensen fanns också BBC:s utrikeschef Jon Williams. Hör hur Williams kommenterar Philos resultat. Och vad han anser om medieforskarens lösning på problemen - för en sådan finns.

Greg Philo tror för övrigt också att BBC påverkas av det politiska klimatet i Storbritannien.

Hemma i Mellanöstern

-BBC var ändå mycket bättre än sina konkurrenter, tycker Tony Burman, chef för Al Jazeera English sedan 18 månader.

-Att vi släpper fram flera röster från den palestinska sidan är inte så konstigt. Vi utgår ju från Mellanöstern.

Egna på plats

Tv-kanalen Al Jazeera English, som sedan tre år sänder från lilla Qatar, får mindre kritik.

Så fick också den kanalen mycket beröm under själva kriget. Den var den enda som hade egna reportrar på plats i Gaza.

Internationella Handels

Det var Internationella Handelshögskolan i Jönköping, närmare bestämt dess Media Mangement and Transformation Centre, som hade anordnat mediekonferensen med många internationella deltagare.

Under ett par dagar stöttes och blöttes både de svenska och utländska mediernas rapportering från Mellanöstern.

Återkommer till svenska medier

Hur de svenska medierna fungerat och fungerar kommer vi tillbaka till i Publicerat om ett par veckor. Bland annat fanns svenska representanter från tre olika religioner med och hade synpunkter.

Idag koncenterar vi oss istället på de utländska och främst brittiska BBC, som har stor genomslagskraft över hela världen. Public service-företaget har till exempel ett 40-tal nyhetsredaktioner och många fler reportrar över hela världen.

Etablerar sig i Kanada

Men Al Jazeera English sänds också i allt större del av världen, framför allt i Afrika, Asien och Mellanöstern. Men etablerar sig även i Kanada om några veckor och utökar i USA, berättar Tony Burman, som tidigare varit programdirektör på kanadensiska CBC i åtta år.

Mer propaganda?

Så vad skiljer Al Jazeera English från Al Jazeera Arabic? Är den arabiska kanalen mer propagandistisk, som en del hävdar?

Och hur länge vill och kan emiren i Qatar finansiera ständigt växande Al Jazeeras två kanaler?

AMELIAS FRISPRÅKIGT FLÅSIGA SEXLÄSNING 

Hör också Johannes Ekman, som bland annat retat upp sig på kvinnotidningen Amelias frispråkigt, flåsiga sexläsning.

I tidningen kan man bland annat ta del av olika sätt att stajla sitt sköte. Och läsa om en kvinna som lider av "bullfitta".

Ekman undrar också varför Dagens Nyheters kultursida (som också får sig en känga) inte granskar tidningar av typ Amelia lite närmare?

Kanske finns det en naturlig förklaring till detta?

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Två journalistveteraner om journalistiken förr... Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras gloria på sned Går nu i ägarens... Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

Presshistoriker om Troells film och Segerstedts... Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".