Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Unga svenska somalier lockas av heliga kriget
Fre 09 okt 2009 kl 15:00
I Rinkeby försöker den islamistiska gruppen al-Shabab värva anhängare. Unga muslimer lockas att delta i träningsläger och strider i Somalia. Omfattningen är inte känd. Men enligt SÄPO har ett 20-tal ungdomar... åkt iväg. Flera av dem har dödats.

Är rapporterna om en islamisering av unga muslimer överdriven och vad ligger egentligen bakom en påstådd radikalisering av till exempel unga somalier. Reportage av Kajsa Norell från en debattkväll i Tensta samt samtal med Oskar Hedin, dokumentärmakare samt Abdirasak Wabiri, presstalesman Islamiska förbundet.

Hädelse eller nyttjande av yttrandefriheten? Hädelse! Det slog Helsingfors tingsrätt fast när den nyligen dömde kommunpolitikern Jussi Halla-aho för brott mot trosfriden. Jussi Halla-aho hade på sin blogg hävdat att islam helgar pedofili. Syftet var att sprida negativa värderingar om islam, ansåg domstolen. I spåren av de danska Muhammedkarikatyrerna försöker nu aktivister utmana gränserna för det fria tänkandet. I förra veckan, på femårsdagen av karikatyreras publicering, firades den stora hädelsedagen. Drivkraften bakom dagen är Center for Inquiry i USA. Ledaren Gordon Lindsay intervjuas.

I Kvartsamtalet möter vi Birger Thuresson, författare och journalist. I boken "Dagar av dimma, dagar av sol" skriver han om kroppens och själens bräcklighet, frågor som aktualiseras när livet inte är självklart längre. Hans liv skakades om när han fick diagnosen prostatacancer, en sjukdom som 7 500 män i Sverige drabbas av varje år. 

Hör ett längre Kvartsamtal med Birger Thuresson.   

Utrikeskrönikan kommer från Fredrik Wadström i Moskva.

Den omtalade filmen Soraya M. utspelas i Iran 1986. En kvinna blir oskyldigt anklagad för otrohet. Regissören och manusförfattaren Cyrus Nowrasteh baserar filmen på en sann historia. I  Människor tro säger han att hans önskan är att den tjänar ett högre syfte och får spridning i Iran via Internet.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Sören Wibeck

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".