Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Specialskrivna noveller för nedladdning.
Ett avsnitt från Radionovellen
Nominerad till Sveriges Radios Novellpris. Den fria rörligheten av och med Karolina Ramqvist.
Mån 29 aug 2016 kl 06:02
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Karolina Ramqvists nyskrivna novell kretsar kring svåra frågor om ärlighet och engagemang, tomma ord och handfast verklighet.

En familj njuter av semestern i sitt vackra, nyrenoverade sommarhus på landet. Den sista Bordeauxen i lådan från Frankrike dricks ur och samtalet kretsar kring den stora samhällsfrågan; migrationen. Paret enas om att frågor om migration och rörlighet nu blivit på modet; frågor som de själva engagerat sig i sedan länge i den intellektuella, frihetliga vänster som de själva bekänner sig till.

En dag blir kvinnan varse en man vid kärret i skogen, med en smutsig plastdunk i handen och ett barn på ryggen. De har fått nya grannar som bor i ett tältläger i skogen.

Vad händer när kvinnan engagerar sig i de nyinflyttade? Hur påverkar det relationerna inom familjen när hon ger bort makens nyinköpta löparskor? Hur blir det med det djupa engagemanget när verkligheten tränger sig på?

Karolina Ramqvist, född 1976 debuterade 1997 med När svenska pojkar började dansa. Sedan dess har hon givit ut flera romaner, noveller, essäer och kritik. Hennes senaste roman kom 2015, Den vita staden som är en fristående fortsättning på Flickvännen. Hon tilldelades 2015 Per Olov Enqvists Pris.

Karolina Ramqvist läser själv sin text.

Producent: Ulla Strängberg

 

Rösta så här!

Rösta via sms: skriv novellen mellanslag 1,2,3,4, eller 5 för den novell du vill rösta på, (1, Rent bord. 2, Mörkret varur hjärtat slår. 3, Agellången. 4, Geologen. 5, Om ett träd.) skicka ditt sms till 72250 Kostnaden är 3 kr + ev. trafikavgifter.

Rösta via e-post: novellpriset@sverigesradio.se

Rösta via vanlig post:  Novellpriset, Sveriges Radio, 971 71  Luleå.

Vinn resa till prisutdelningen i Luleå!
Motivera varför just du skall få samtala med din favoritnovellist, skriv det i ditt sms/mail/brev och ange vem du röstar på, ditt namn, din adress och ditt telefonnummer. 

Omröstningen pågår 23/04 - 30/04.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Radionovellen

Hur nära kan ett par leva varandra utan att prata? Hur gör man för att få igång samtalet? Är att leta upp sin partner i en dejtingapp ett alternativ som kan funka?

I Vägen hem möter vi kvinnan som efter flera års äktenskap hoppas att samvaron - och tillvaron - ska få nya impulser efter en flytt till Gotland.

En familj flyttar in på ön i ett hus som är illa underhållet.  Den nya familjen gör vad de kan för att fixa till den vildvuxna tomten, men grannarna är misstänksamma. 

Från den livesända prisutdelningen i P1 Kultur 10 maj 2017

Det kan väl aldrig vara fel att föreslå en promenad, helt enkelt, och hur var det nu med kaninerna?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".