Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Specialskrivna noveller för nedladdning.
Ett avsnitt från Radionovellen
Nominerad till Sveriges Radios Novellpris. Hjälten Josef Schultz på fotografiet av Olivia Bergdahl i uppläsning av Tomas von Brömssen.
Mån 29 aug 2016 kl 06:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Var han galen eller var han en hjälte, den tyske soldaten Josef Schulz som under Andra världskriget lät sig avrättas tillsammans med 16 jugoslaviska motståndsmän.

Josef Schulz ingick i exekutionspatrullen men lade ner sitt vapen och ställde sig bredvid motståndsmännen som alla hade bindlar för ögonen inför sin kommande avrättning.

Det är Tomas von Brömssen som läser denna novell av Olivia Bergdahl som bygger på en sann och dokumenterad händelse. Texten som är specialskriven för Sveriges Radio ställer frågan om vem som är galen; den som beordrar krig eller den som lägger ner sitt vapen.

Olivia Bergdahl har i många år varit framstående inom poetry slam, för drygt ett år sedan kom hennes romandebut, Efter ekot.

Producent: Mia Gerdin

Rösta så här!

Rösta via sms: skriv novellen mellanslag 1,2,3,4, eller 5 för den novell du vill rösta på, (1, Rent bord. 2, Mörkret varur hjärtat slår. 3, Agellången. 4, Geologen. 5, Om ett träd.) skicka ditt sms till 72250 Kostnaden är 3 kr + ev. trafikavgifter.

Rösta via e-post: novellpriset@sverigesradio.se

Rösta via vanlig post:  Novellpriset, Sveriges Radio, 971 71  Luleå.

Vinn resa till prisutdelningen i Luleå!
Motivera varför just du skall få samtala med din favoritnovellist, skriv det i ditt sms/mail/brev och ange vem du röstar på, ditt namn, din adress och ditt telefonnummer. 

Omröstningen pågår 23/04 - 30/04.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Radionovellen

Hur nära kan ett par leva varandra utan att prata? Hur gör man för att få igång samtalet? Är att leta upp sin partner i en dejtingapp ett alternativ som kan funka?

I Vägen hem möter vi kvinnan som efter flera års äktenskap hoppas att samvaron - och tillvaron - ska få nya impulser efter en flytt till Gotland.

En familj flyttar in på ön i ett hus som är illa underhållet.  Den nya familjen gör vad de kan för att fixa till den vildvuxna tomten, men grannarna är misstänksamma. 

Från den livesända prisutdelningen i P1 Kultur 10 maj 2017

Det kan väl aldrig vara fel att föreslå en promenad, helt enkelt, och hur var det nu med kaninerna?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".