Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Målade läppar och hijab: Ekots Naila Saleem i Bangkok
Fre 26 aug 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 26 augusti 2016. Thailand.

Bangkok, fredag.

Under mina år som journalist i Asien har detta med kläder, alltså vad jag ska ha på mig, varit en ständig källa till bekymmer. Materialet måste vara tunt, luftigt och kunna andas eftersom det ofta är riktigt varmt. Å andra sidan måste packningen också rymma en tjock tröja och gärna underställ för hux flux måste man åka upp i bergen och rapportera. Och där är det inte sällan kallt nattetid och detta med centralvärme är en lyx som inte är alla förunnade.

Så glöm vanliga t-shirtar och tunna sommarbyxor man köper hemma. De fungerar inte. Materialet är för tjockt och tar evigheter att torka efter tvätt. Nä, jag köper ofta lokalproducerade bomullsplagg som kvinnorna i de länder jag besöker bär. Eftersom jag inte ser ut som en svenne smälter jag lättare in då också, och det är oftast en fördel.

Sen utöver materialet är det ju frågan om snitt, mode och form alltså. Framhäva eller dölja sina kurvor är det som blir spörsmålet. För idealen varierar ju som bekant världen över. Visst går kvinnor i tajta jeans, kortkort och linne även här men det finns också andra ideal om kyskhet och att dölja hud snarare än att visa så mycket som möjligt av den.

För några dagar sedan var jag i Indonesien och när jag promenerade gatorna fram i Jakarta kom jag på mig själv med att kolla in den ena kvinnan efter den andra. Alltså snacka sexiga brudar - vackert sminkade med markerade ögon och målade läppar, snygga byxor och toppar därtill och på det huvudduk. Majoriteten av människorna i Indonesien är ju muslimer och landet genomgår en islamisering. Allt fler kvinnor täcker håret med en hijab men till skillnad från andra muslimska länder jag besökt här i Asien så talar klädsel och hårtäckning inte riktigt samma språk.

Kvinnorna som bär huvudduk i Afghanistan, Indien och Pakistan brukar inte samtidigt ha tajta byxor och figurnära blusar. Nä, kläderna har absolut form, vi snackar inga tältliknande plagg, men de sitter löst och ledigt på kroppen. Inte i Jakarta. På landsbygden i Indonesien är bilden en annan fick jag veta, där täcker huvudduken mer av kroppen än bara skallen, men i huvudstaden utkämpas ett slags krig mellan "att vara snygg, cool och sexig - behovet", och "att vara en god muslimsk kvinna som följer islams regler och visar minimalt med bar hud - påbudet".

När jag frågar människor jag träffar om de här två i mitt tycke motstridiga tendenserna, får jag en lång utläggning till svar om hur de konservativa krafterna i landet lyckats skapa sig en arena på sociala medier där de når ut med sitt budskap. Så kändisar har börjat bära hijab och gjort det trendigt. En svart burka är ju inte trendig säger en person jag dricker kaffe med, så lite bling måste till om man ska upprättahålla sexighetsstämpeln. För det behovet, att vara eftertraktad, har inte islamisterna rått på - än.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Kärlek och politik i London: Ekots Claes Aronsson... Kl 10:00(2:54 min)

Utrikeskrönikan den 24 januari 2018. London.

Utrikeskrönikan den 24 januari 2018. London.

När kyrkan fylls av familjen: Ekots Lotten... Igår kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan den 23 januari 2018. Bogotá

Utrikeskrönikan den 23 januari 2018. Bogotá

Regnbrist ett straff från Gud: Ekots Johan-Mathias... Mån 22 jan kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönika den 22 januari 2018. Saudiarabien.

Utrikeskrönika den 22 januari 2018. Saudiarabien.

Macron använder kulturen i diplomatin: Ekots... Fre 19 jan kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan den 19 januari 2018. Paris.

Utrikeskrönikan den 19 januari 2018. Paris.

En sång om hjälp från Jemen: Ekots Johan Bergendorff... Tor 18 jan kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".