Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Varje stenbit fogas samman till de hus de en gång var: Ekots Ulrika Björkstén Stockholm
Tor 01 sep 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 1 september 2016. Stockholm.

Stockholm torsdag.

Tillbaka i Sverige efter fyra omtumlande dagar i Italien. Jag har sett förtvivlan och död, men också hopp och lättnad.

Jag har sett hela byar utraderade av jordbävningens kraft, träffat en liten pojke vars alla lekkamrater dött. Jag har hört ilskan över fuskbyggen, och skepsisen inför politikernas löften.  Men jag har också sett en stad som räddats av förutseende politiker då de jordbävningssäkrat varje hus.

Jag har kört på vindlande vackra bergsvägar och genom obehagligt långa tunnlar. Jag har suttit och redigerat hos räddningstjänsten och blivit itrugad den godaste pasta all'Arrabbiata jag någonsin ätit. Jag har blivit kysst på hand av både borgmästare och chaufför, och blivit utskälld av en annan. Jag har sett människor rusa ut ur hus när efterskalven kom, och på natten har jag vaknat av den lätta gungningen skalven gett i Rom. Jag har tackat min lyckliga stjärna att det var där jag sov, att jag varje kväll kunnat lämna bergstrakterna bakom mig.

Jag har sett blonderade och hårdsminkade italienska tv-reportrar i närbild  filma sörjande, som inte vill bli intervjuade. Jag har försökt att inte vara som de. Jag har stått på ett torg och lyssnat på den katolska begravningsmässan och sett hela torget göra fridstecken, okända räcka varandra handen och omfamna varandra. Också jag har sträckt ut min hand, för jag har velat vara som de.

Jag har fått reda på att ingen av de egna italienska vännerna drabbats av katastrofen, trots familjehus i Amatrice, men att en brittisk kamrat oväntat förlorat en ung släkting på tillfälligt besök i staden.

Jag har besökt grannstaden l'Aquila som förstördes i jordbävningen 2009, och lyssnat på invånare som fortfarande inte fått sina liv tillbaka  frustrerat berätta om den långsamma återuppbyggnaden. Men jag har också förundrats över de renässanshus som nu åter står där i sin forna glans, hur varje stenbit fogats samman till att än en gång bli de trappor, väggar och murar de en gång var. Jag har stått och betraktat färgtesterna på fasaderna, hur man bemödat sig om att hitta exakt rätt nyans för att harmonin i l'Aquila ska kunna återupprättas.

Och i stadens återuppbyggda kyrka gick jag in. Där pyntades på lördagen till bröllop.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönikan 24 november med Jan Andersson.

Utrikeskrönikan den 23 november

Utrikeskrönikan 22 november 2017. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 november 2017. Seoul.

Gåtan om ett piano: Claes Aronsson i London Mån 20 nov kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönikan den 20 november 2017. London.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".