Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Keep calm and follow Putin: Ekots Johanna Melén i Moskva
Mån 05 sep 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 5 september 2016. Ryssland.

Stockholm, måndag

”Varför har Putin skägg?” Frågade jag Vladimir som sålde t-shirtar med presidentmotiv på gågatan i Moskva. Jag tänkte att det nog var menat som satir. När jag var korrespondent i Moskva och det blev känt att Vladimir Putin tänkte bli president en tredje gång med möjlighet att sitta till år 2024 spreds bilder på nätet av en åldrande Vladimir Vladimirovitj som likt en Leonid Brezjnev skulle klamra sig fast vid makten och leda Ryssland in i obönhörlig stagnation. Nej, sa tröjförsäljaren Vladimir, det var inte därför Putin bar skägg på tröjorna han sålde. Skägget, sa Vladimir, gjorde Putin mer lik en tsar och det var positivt menat. En Superputin, sa han.

Skäggmotivet sålde bäst men också tröjan med texten "keep calm and follow Putin" gick bra. Var lugn och följ Putin.

Det här var mitt första besök i Moskva på nästan tre år och så vansinnigt mycket som hade hänt på den tiden! Bara en sådan sak som att ukrainska Krimhalvön nu tillhör Ryssland.

På min tid i Moskva var det vanligare att se tröjor med en bild på landets ledare tillsammans med texten "Putin - vor" - Putin är en tjuv.

Nu har jag hört Vladimir Putin beskrivas som en tsar, som en gud och framförallt som en stark, oersättlig ledare.

 ”Han har gjort så mycket för landet, vi är tacksamma”, sa tröjförsäljaren Vladimir.

Rysslands huvudstad har på bara några år förändrats på ett uppseendeväckande sätt och blivit en mycket positiv stad. Centrum är som en stor nöjespark av pingisbord, fantasifulla blomsteruppsättningar, vinbarer, kafeer, sparkcyklar och gungor. Invid Majakovskijstatyn på Triumftorget svänger gungor i megastorlek fram och tillbaka. 

Torget som tidigare var helt avspärrat för att hindra den regimkritiska demonstration som hölls där den 31:a dagen i månaden – 31:a som  artikeln i den ryska konstitutionen som ger var och en rätt att fredligt hålla möten och demonstrera. Fast demonstrationerna den 31:a slutade alltid med att deltagare greps.

Det hålls inte så många demonstrationer i Moskva längre, människor är inte nödvändigtvis särskilt mycket nöjdare med sina liv men Krim är i alla fall vårt och Ryssland inger åter respekt i världen. Och så är ju inte tanken på att riskera fängelse om man demonstrerar särskilt lockande. Det vet fysikern Sergej som satt inne i nästan fyra år. Oskyldigt dömd enligt honom själv, samvetsfånge enligt Amnesty International. När jag träffade honom på en parkbänk i Moskva i förra veckan hade han varit ute i frihet i en och en halv månad och kunde bara konstatera att livet visat sig svårare och mer orättvist än han väntat sig.

Att ett kvartssekel har gått sedan Sovjetunionens sammanbrott och kommunistdiktaturens fall uppmärksammas nästan inte alls i Ryssland. Däremot att det förra året gått 70 år sedan segern i det stora fosterländska kriget - andra världskriget. Moskvas tunnelbana har nu inte bara fått trådlöst nätverk, tågvagnarna är också fyllda av bilder i svart och vitt på soldater och krigshjältar.

Olyckskorpar kraxar om att pengarna ur oljereserven snart är slut och att stupets rand är nära men varför lyssna på dem? Nej, hellre köpa en t-shirt av Vladimir på gågatan i Moskva med texten Keep calm and follow Putin - så blir nog allting bra.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönikan 22 november 2017. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 november 2017. Seoul.

Gåtan om ett piano: Claes Aronsson i London Mån 20 nov kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönikan den 20 november 2017. London.

Utrikeskrönikan 17 november med Lotten Collin.

Skoputsaren och politiken: Samuel Larsson,.. Tor 16 nov kl 10:00(3:06 min)

Utrikeskrönika den 16 november 2017. Addis Abeba.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".