Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Livet efter Nobelpriset blir aldrig mer sig likt
Fre 07 okt 2016 kl 14:03
Årets Nobelpristagare har ett nytt liv att vänta på ålderns höst. Det kan forskaren Edvard Moser intyga. 

Det blev sju äldre män som fick årets naturvetenskapliga Nobelpris. En av dem tog emot beskedet i ett parkeringsgarage i Finland, en annan var redan är omringad av journalister på sin arbetsplats i Tokyo.

Men alla har de nu en enorm uppmärksamhet att vänta sig, mer inflytande och samtidigt mindre tid till sin forskning. Det vittnar en 2014 års medicinpristagare Edvard Moser om, som vi har återbesökt på labbet i Trondheim.

I veckomagasinet möter vi också forskaren i Sverige som kastat sig in för att hjälpa till i mordgåtan från tevedokumentärserien "Making a murderer", och så summerar vi hur det gick på toppmötet där elefanterna skulle räddas. 

Programledare är Lena Nordlund.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".