Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...
Ett avsnitt från Odla med P1
Säsongsfinal på skördefest
Mån 14 sep 2009 kl 11:00
Odla med P1. Säsongsfinal på skördemarknaden "Jättegrönt" i Gamla Linköping. På rundvandring bland stånden med nyskördade frukter, grönsaker och blommor blir det en bedömning av årets skörderesultat, och... trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson ger råd och tips till både odlare och publik på plats. I programmet får vi också höra om 150-årsjubilerande Trädgårdsföreningen i Linköping. Programledare Lena Redin, reporter Ulla de Verdier.

Skördefesten "Jättegrönt" i Gamla Linköping, är ett evenemang som brukar locka tusentals besökare och amatörodlare. I år hölls festen söndagen den 13 september - och då var också Odla med P1 på plats!

Vi gick på rundvandring bland marknadsstånden och njöt av nyskördade frukter, grönsaker och sommarblommor. Vi beundrade fantastiska fuchsior, hittade en vacker roseväppling och många andra frestande perenner.

Odla med P1 hade också ett eget marknadsstånd där besökare på skördefesten kunde få råd och tips av trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson.

Hon fick bland annat analysera rostdrabbade pion och malva-blad, och gulnade hallonkvistar som led av kloros (i det här fallet pga brist på mangan).  Maj-Lis gav också råd om ympning, och om hur en trädgård med gamla äppelträd kan lysas upp av vackra vårblommande lökar under träden.

Vi hann också besöka 150-årsjubilerande Trädgårdsföreningen i Linköping.

Journalisten och författaren Inga Wallenquist, som i år gett ut boken "En park i staden - 150 år med Linköpings Trädgårdsförening", berättar om parkens historia och visar sin favorit bland de nya idéträdgårdarna - "Sommarnatt" skapad av Stefan Lagerqvist.  Det är också Inga  som tagit fotona här nedan.
Trädgårdsföreningen fick 2009 utmärkelsen "Allmänhetens favorit" i tävlingen Årets vackraste park, och har nyligen tilldelats 2009 års kommunpris, som delas ut av Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare.

Programledare är Lena Redin och reporter Ulla de Verdier.

Här kan du höra ännu mer från vårt besök på Jättegrönt:

 

Årets sista Odla med P1 sänds också lördag 19 september kl.12.05, och ligger kvar för lyssning på hemsidan i 30 dagar. Det kan även laddas ned som poddradio.

Bilder från 150-års jubilerande Trädgårdsföreningen i Linköping:

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Odla med P1
Odla med P1
Igår kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 14 aug kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 07 aug kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 31 jul kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 24 jul kl 10:35(25 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".