Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. En dokumentär väg in i kulturlivet. Programmet viker plats åt gestaltad radio, porträtt...
Ett avsnitt från Kulturradion: K1/K2
Det mörka rummet
Tor 10 sep 2009 kl 14:00
K1 Det mörka rummet. Frilansjournalisten och doktorn i konstärlig gestaltning Per Zetterfalk möter Suzanne Osten, Ernst Billgren och Marie Louise Ekman och samtalar om skapandet av konst. Hur vet en konstnär... att han eller hon är på rätt väg? Var går gränsen mellan intuition, avsikt och slump? I Det mörka rummet berättar Zetterfalk om sin forskningsväg mot den färdiga avhandlingen om konstnärligt skapande.

Vad innebär det att skapa konst? 

Det mörka rummet handlar om de ytterst svåråtkomliga konstnärliga vägvalen mellan intuition, avsikt, slump, tradition och de olika ramverk som institutioner av skilda slag – alltifrån teatrar till film-, TV- och radiohus – utgör.

Ernst Billgren säger i programmet: "Så mycket i valet och väljandet och hur man känner och tycker - är automatik. Så många jobbar med den biten i konsten, åsikterna, de drillar sina åsikter till de är j-ligt korrekta. Jag undrar vad som finns där bakom? Vilka andra egenskaper kan konst ha? Eller är det bara en stor isdansshow och så ska folk hålla upp siffror?"

Per Zetterfalk arbetar i spänningsfältet mellan konst, forskning och media. I fjol disputerade han som Dramatiska Institutets förste doktorand inom ett nytt fält mellan konst och vetenskap.

Eller som Suzanne Osten säger i programmet: "Finns det överhuvudtaget ett tredje område mellan konst och forskning? Det finns en ängslan, en otrolig ängslan... kanske för att det här är ett nytt område."

Syftet var att spegla vägen från ambition till verk och fånga det unika. Resultatet blev en avhandling om konstnärlig gestaltning, Inter esse, och en film om Lars Noréns skapande, Kall.

Inter esse är latin och betyder ”mellan det som är”. Att söka detta är lite som att jaga sin egen skugga. Man är i det man jagar.

Det mörka rummet är Per Zetterfalks radiodebut. Medverkar gör Ernst Billgren, Marie-Louise Ekman och Suzanne Osten.

Se vidare  

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: K1/K2
Kulturradion: K1/K2
Ons 20 jun 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: K1/K2
Ons 13 jun 2012 kl 14:00(28 min)
Kulturradion: K1/K2
Ons 06 jun 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: K1/K2
Ons 30 maj 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: K1/K2
Ons 16 maj 2012 kl 14:03(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".