Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...
Ett avsnitt från Odla med P1
Rosor, kål och gröna tomater
Mån 07 sep 2009 kl 12:00
Odla med P1. Säsongens sista telefonväkteri med trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson, som svarar på lyssnarfrågor. Programledare: Lena Redin

Måndagen den 7 september var det dags för årets sista telefonväkteri. Maj-Lis Pettersson fick som vanligt massor av frågor  - den här gången bland annat om förvaring av gröna tomater, vad man kan göra åt kålfjärilslarver, varför vindruvorna blivit alldeles grådaskiga, och om hur svampen honungsskivling kan skada syréner.
Detta kan du höra om i veckans program:

Siv Johansson i Nyköping har en vinstock från början av 60-talet, vars druvor på sistone blivit alldeles gråaktiga och torkat bort. Mjöldagg, diagnoserar Maj-Lis, och ger råd om behandling.
Ralf Boström får hjälp med hur han ska förvara sina ännu gröna tomater, så att de mognar på bästa sätt. 
Kenneth Olsson kan ha fått in den besvärliga honungsskivlingen i sin trädgård.
Nina Malén får sin kål uppäten redan i landen, och får tips på hur det kan stoppas. Lillemor Nordahl i Leksand har broccoli som det dråsar av tvestjärtar i. Maj-Lis tycker inte att de ska bekämpas, eftersom de gör nytta i trädgården, men David i Linköping mailar och tipsar om att man kan lägga uppblött kartong bredvid platserna där de vistas. Det ska tydligen locka till sig oönskade tvestjärtar. 
Höst är flytt-tid, och Lisa Larsson i Blekinge får råd om när och hur hon bäst flyttar sin Compte de Chambord-ros. Så sent som möjligt, och med så stor jordklump som möjligt. Och sedan, i vår, ska hon beskära något, så den kommer i balans - och får en ny skjuts.

Lyssna till reprisen av frågeprogrammet natt mot tisdag 8/9 kl. 00.03 och lördag 12/9 kl.12.05. Programmet finns också här på hemsidan i 30 dagar framöver, och kan laddas ned som pod-radio. 

Nästa Odla med P1 blir vårt finalprogram för i år.
Då går vi på skördefesten "Jättegrönt" i Gamla Linköping. Hör vad som fanns att se där, och vilka frågor odlarna ställde till Maj-Lis Pettersson i Odla med P1, måndag 14 september kl.10.03

Kommentera gärna här:

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Odla med P1
Odla med P1
Mån 14 aug kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 07 aug kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 31 jul kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 24 jul kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 17 jul kl 10:35(25 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".