Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Värdet av valfrihet
Sön 06 sep 2009 kl 18:00
Valfrihet hyllas som ett grundläggande värde i vår jämförelsevis liberala och demokratiska del av världen. Men vad är det egentligen som är så fantastiskt med att kunna välja mellan tjugo sorters morgonflingor... i butiken, snarare än femton? Valfrihetens essens och värde analyseras när Filosofiska rummet genomför sitt andra samtal av tre från Filosofidagarna i Lund, som ägde rum i somras. Dessutom föreslås ett annat begrepp som möjligen skulle vara relevantare i arbetet för mänsklighetens sällhet: Valmöjlighetsvärde. Gäster: Lena Halldenius, docent i praktisk filosofi vid Malmö högskola och Karin Enflo, doktorand i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet

Vilka mekanismer ligger bakom sexuella övergrepp? Åsa Wikforss, Lena Halldenius och Jenny Maria Nilsson diskuterar med Lars Mogensen.

Bör politiken styras av verkligheten eller möjligheten, kunskapen eller viljan? Samtal om vetenskap och beprövad erfarenhet inom politiken med Shirin Ahlbäck, Johan Brännmark och Jenny Maria Nilsson.

Knoppen, kroppen och kunskapen Sön 26 nov kl 17:00(44 min)

Vad har kroppen med tankar och kunskap att göra? En hel del, om man får tro barn- och skolläkare Åse Victorin, hemslöjdskonsulent Niclas Flink och kognitionsvetare Jessica Lindblom.

Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

De mänskliga synderna Sön 12 nov kl 17:00(45 min)

Det är mänskligt att synda. Men vad räknas som syndigt idag? Samtal från Göteborgsoperan mellan Edda Magnason, Ola Sigurdson, Karin Holm, Bengt Brülde och programledare Lars Mogensen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".