Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Bosättningar delar Israel
Lör 05 sep 2009 kl 10:00
USA och EU ökar det diplomatiska trycket på Israel. Men varför fortsätter ändå utbyggnaderna av bosättningarna? Om en knäckfråga för fred som splittrar israeler, judiska religiösa och också sionister... Hör bosättarens argument, historikern som hotats till livet och ordförandekandidaten till World Zionist Organization om en kluven israelisk nation.

Vid EU:s utrikesministermöte i Stockholm deklarerade EU:s utrikespolitiske talesman, Javier Solana, att Israels fortsatta kolonisering av de palestinska områden måste upphöra och nybyggnation i bosättningarna måste stoppas. Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu har inlett samtal om frysning av bosättningarna med president Obamas administration, men har signalerat att fram till ett beslut om frysning tagits kommer ytterligare byggnationer att beviljas.
Palestiniernas Mahmoud Abbas protesterar skarpt och säger att fredsförhandlingar görs omöjliga. Samtidigt kommer rapporter om nya vräkningar och rivningar av palestinska boenden i östra Jerusalem och antalet israeler bosatta på av Israel ockuperade områden har, trots år av kritik, blivit fler och fler.
Samtal i studion om drivkraften bakom bosättningarna med Eli Göndör, skribent och doktorand i islamologi vid Lunds universitet.


 

Seth Mandell, bor i bosättningen Tekoa på Västbanken, som ligger knappt en mil från Betlehem. Marie Liljedahl ringde upp Seth Mandell och började med att fråga om han själv definierar sig som bosättare.

.

Naqba, den stora katastrofen - det är så palestinierna brukar beskriva fördrivningen efter 1948. Ilan Pappé,  tillhör en grupp israeliska forskare som under 90-talet blev kända som de nya historikerna. Genom att samla fakta kring och presentera en rad övergrepp och massakrer har de skakat den officiella israeliska historieskrivningen.
I sin bok Den etniska rensningen av Palestina, hävdar Ilan Pappé att fördrivningen var både välplanerad och systematisk - att det handlade om etnisk rensning. Något som fått honom att hamna på kant med sitt forna hemland Israel.
Konflikts reporter Ira Mallik ringde upp Ilan Pappé, för att ta reda på varför striden om historien är så viktig.

Michael Melchior är huvudkandidat till posten som ordförande för World Zionist Organization. Michael Melchior, är född i Danmark och var länge överrabbin i Norge, men bor sedan 25 år i Israel. Till helt nyligen, har Melchior varit folkvald till Knesset, det israeliska parlamentet. Under 2000-talets första fem år innehade han också olika ministerposter, bland annat vice utrikesminister, i både Barak, Sharon och Olmerts regeringar.
Han ger de kritiker rätt som hävdat att Israels regeringar många gånger haft en dubbel agenda: att officiellt gå med på att bosättningarna ska frysas, begränsas och tas tillbaka från de ockuperade områden, men samtidigt se mellan fingrarna när de faktiskt byggs ut. Eller faktiskt uppmuntra expansionen på palestinskt område.

Programledare:  Mikael Olsson
Producent: Ira Mallik

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 10 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 03 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 27 maj kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 20 maj kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".