Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Kritiken av den Andre
Sön 30 aug 2009 kl 16:00
Hur kan man berättigat kritisera andra människors kulturer, ideologier eller religioner? Vilket är det rimliga sättet att förhålla sig kritiskt till minoriteters seder, bruk och övertygelser utan att diskriminera,... eller förmena människor rätten till att leva sitt liv i enlighet med sina egna uppfattningar? Det var ett av många ämnen som dryftades i Lund tidigare i somras, då Sveriges filosofkår samlades till Filosofidagarna. Där inredde Lokatt Media Filosofiska institutionens bibliotek i Kungshuset till ett provisoriskt filosofiskt rum och bjöd in gästande filosofer till tre samtal. Idag sänds det första samtalet - "Om kritiken av den Andre" - mellan Sandra Lindgren, doktorand i praktisk filosof i Göteborg, Eberhard Herrmann, professor i religionsfilosofi i Uppsala, och Lars Mogensen, programledare. Producent: Thomas Lunderquist. Veckans citat: "Rent deskriptivt kan man naturligtvis förvänta sig att olika kulturer utvecklar olika sorters etik, vilket de också har gjort. Men det innebär inte att man inte kan föreställa sig överbryggande etiska principer som man skulle vilja att alla människor överallt följde." - Peter Singer
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet
Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

De mänskliga synderna Sön 12 nov kl 17:00(45 min)

Det är mänskligt att synda. Men vad räknas som syndigt idag? Samtal från Göteborgsoperan mellan Edda Magnason, Ola Sigurdson, Karin Holm, Bengt Brülde och programledare Lars Mogensen.

Mannen Sön 08 okt kl 17:00(44 min)

Många av samhällets problem tycks uppstå av en överdriven manlighet. Är det dags för männen att dämpa sig lite? Kutte Jönsson, Navid Modiri och Mats Olsson diskuterar med Lars Mogensen.

Nonsensforskning Sön 01 okt kl 17:00(44 min)

Har universiteten reducerats till betygsproducerande fabriker? Mats Alvesson hävdar att mycket av dagens samhällsforskning är meningslös. Här samtalar han med Ebba Lisberg Jensen och Tapio Salonen.

Aristoteles Fysik Sön 17 sep kl 17:00(44 min)

Efter närmare 2 300 år finns nu Aristoteles avgörande verk i svensk översättning av filosofen Charlotta Weigelt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".