Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Domsjö fabiker i Hörnettområdet med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.15)
Ett avsnitt från Publicerat
Flera "goes bananas"? Jurister och pr-byråer gör det svårare att gräva i framtiden
Lör 29 aug 2009 kl 16:00
Kommer jurister och pr-byråer i framtiden att användas mer i olika försök att stoppa grävande journalistik och kontroversiella dokumentärer? Frågan ställs efter den amerikanska bananjätten Doles försök... att på flera sätt stoppa den svenska dokumentären "Bananas".

-Dole stämmer oss enbart för att vi ska hålla käft. Själva innehållet i dokumentären lär de få svårt att angripa.

Det anser svenskarnas försvarare Lincoln Bandlow i Los Angeles. Hans motdrag kommer om en vecka, när han hävdar att Doles stämning är ett brott mot yttrandefriheten.

Flera filmare stoppas

-Det finns flera exempel just nu i världen på hur dokumentärer stoppas på olika sätt, säger Fredrik Gertten - filmaren bakom "Bananas".

-Min kollega Erik Gandini ringde just och berättade att trailern till hans film "Videocracy" inte får visas i italiensk tv, berättar Fredrik Gertten. Och ger flera exempel på kollegor som stoppas på ett eller annat sätt.

Premiär i oktober

"Videocracy" har svensk premiär i helgen. "Bananas" i början av oktober. Publicerat såg den filmen under filmdagarna i Malmö.

Och den bygger till stor del på vad Doles vd och ett tiotal av Doles nicaraguanska arbetare sa under en rättegång i Los Angeles 2007.

Rädda journalister

Arbetarna hävdar att de blivit sterila av de bekämpningsmedel som Dole blandade i bevattningen upp till fyra år efter att USA:s myndigheter stoppat det. Att Dole gjorde detta bekräftade deras vd under rättegången. 

Hör Fredrik Gertten om den rädsla bland journalister och filmbolag han upplevde i USA så fort det blev tal om att hans film skulle stämmas. 

"Grävande journalistik"

Vi talar också med Nils Hanson - i många år projektledare för, nu reporter på SVT:s Uppdrag Granskning. Hanson har just kommit ut med boken "Grävande journalistik".

I den berättar han om de attacker somupplevt genom åren. Och vilka motdrag som SVT satte in. För oftast kan redaktionerna försvara sig på olika sätt.

Pr-byrå gör fel

Han diskuterar situationen med Patrik Westander, vd på pr-byrån Westander.

Han tycker bland annat att Dole - världens största producent av färsk frukt och grönsaker - gör fel som låter en illa ansedd amerikansk pr-byrå via mejl och telefonsamtal varna svenska journalister som skriver och rapporterar om "Bananas".

Var ligger makten?

Men kommer attackerna mot grävande journalister att öka i framtiden?

Klart är att de företag och myndigheter som granskas har helt andra ekonomiska resurser än medieföretagen. Speciellt nu när många medier har problem med ekonomin.

En stor skillnad mellan USA och Sverige är att ett svenskt företag eller myndighet inte kan stämma medierna för ekonomiskt förtal.

Lagen ändras i Sverige?

Men en majoritet i riksdagen har tidigare sagt att den är för en lagändring.

Tidigare Publicerat om domstol mot medierna

Här kan du för övrigt höra ett program från mitten av december 2007 där vi pratade om hur brittisk domstol kan tvinga fram stora skadestånd. "Enkelt att stänga en tidning? Globaliserad medivärld får högst oväntade följder", som rubriken löd för   

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".