Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Om vittnesbörd och hjärtemojis: Ekots Palmira Koukkari Mbenga i Stockholm
Mån 19 sep 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 19 september 2016. Stockholm.

Stockholm, måndag.

Vi behöver alla goda nyheter ibland. Ett avbrott från en värld som den som följer nyhetsflödet lätt kan uppfatta som alltmer mörk och hopplös. Det avbrottet brukar för mig, så fort jag får tid, bestå av att spendera ett par timmar i biomörkret, eller i soffan slukandes avsnitt efter avsnitt av någon amerikansk tv-serie.

Häromdagen stötte jag på en historia från verkligheten, som skulle kunna konkurrera med vilken amerikansk romantisk komedi som helst. Det är en lördag förmiddag och när jag öppnar telefonen är en av de första grejerna jag ser en efterlysning. En tjej som försöker hitta en kille hon stött på i tunnelbanan i Stockholm. Hon skriver att de hade klickat, utbytt sjuka energier, men han hade gått av och de hade utbytt någon kontaktinformation. Så nu ber hon om hjälp av sina medsystrar i ett forum. Att döma av kommentarerna är jag inte den enda som nästan börjar hoppa upp och ner och blir helt pirrig av gullighet. När jag scrollar ser jag att kommentarsfältet är fullt av utropstecken, hjärtemojis och hoppfulla hurrarop. Några skriver att de ignorerar jobb och middagsplaner och istället sitter ivrigt på uppdateringar.

Jag läser det här efter en jobbvecka som till stor del har bestått av att titta på videor där människor dör. Jag har gjort research och gått igenom material som aktivister och andra spridit för att skina ljus på polisbrutalitet mot afroamerikaner. De är ofta smygfilmade, ibland släppta övervakningsfilmer eller filmer från kameror i polisbilar.

Det här är ingenting nytt. Genom historien har otaliga foton och filmer från konflikter och orättvisor runt om i världen blivit kända och i vissa fall ändrat omvärldens syn på det som sker. I dagens uppkopplade samhälle blir det här allt vanligare.

Människor som inte anser sig ha någon annan utväg har möjlighet att dokumentera sin verklighet och berätta om orättvisorna de anser sker omkring dem. Som Diamond Reynolds, som filmade sin pojkvän Philando Castiles död efter att han hade blivit skjuten av polis i en trafikkontroll och sände det live på nätet. Han ska ha sträckt sig efter sitt körkort, men polisen misstog det för att han sträckte sig efter sin pistol och sköt. Hon har i efterhand sagt att hon ville att världen skulle se hur afroamerikaner behandlas av polisen. För att inte tala om bilder och filmer som dagligen når oss från bland annat krigets Syrien.

Men vad gör det med oss att i allt större utsträckning utsättas för den här typen av bilder? De som lägger ut bilderna anser sannolikt att vi har ett ansvar att agera, nu när vi sett. Gör vi det? Eller blir vi avtrubbade?

Jag vet inte. Det enda jag vet är att avbrotten sannolikt blir än viktigare för att vi ska orka. Oavsett om det är en tv-serie eller en tråd på facebook. 

Hur det gick för tjejen med efterlysningen? Hon hittade killen. Sist jag kollade hade de fått kontakt igen. Fortsättning följer…


 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönika den 14 december 2017. Jakarta.

Utrikeskrönika den 13 december 2017. Washington.

Utrikeskrönikan 12 december 2017, Kina.

Utrikeskrönika den 11 december 2017.

Om Nobelsk röra: Jens Möller i Oslo Fre 08 dec kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 8 december 2017. Oslo.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".