Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
P1 Kultur tisdag 18 oktober
Tis 18 okt 2016 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Utvandrarna i ny uppsättning - vad säger den om dagens migrantsituation? Sista delen i serien Hur ska vi bo? där de boende blir byggherrar i så kallade Baugemeinschaft.

Teaterregissören Peter Oskarson är inte den förste att i våra tider av migration utgå ifrån Vilhelm Mobergs klassiska epos Utvandrarna om Karl-Oskar och Kristina - svenskarna som utvandrande till Amerika i mitten av 1800-talet. Vad kan den uppsättningen säga om dagens situation? Teaterkritiker Maria Edström har sett.

I den sista delen i vår reportageserie Hur ska vi bo? lyfter vi blicken utanför landets gränser. I Hamburg ledde 70- och 80-talens konflikt mellan ockupationsrörelsen och det etablerade samhället så småningom fram till en slags kompromiss genom en ny boendeform - Baugemeinschaft, eller byggemenskap. Det handlar om att en grupp människor eller vänner som har en gemensam idé om hur dom vill bo går samman för att bygga egna flerbostadshus. För de boende innebär det inflytande och ett billigare boende, för staden Hamburg bidrar det till en mångfald i bostadsbyggandet och att områden blir mer socialt stabila. Helene Alm reste till Hamburg.

Veckans Klassikern handlar om en roman som sedan blev film och som rörde upp en animerad debatt om feminism och kvinnans frigörelse under 1970-talen. Kunde det möjligen vara så att kvinnornas intåg på arbetsmarknaden hade skadat barnen? Romanen var Paradistorg av Ulla Isaksson, som sedan blev film under Gunnel Lindbloms regi. Vår reporter Nina Asarnoj har rest tillbaka till 70-talet och sett om filmen som drabbade Sverige som ett knytnävsslag.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Beslut om ny kyrkohandbok idag – vad betyder det? Fiktion och fejk på Vandalorum – vad kan vi lita på? Dessutom: brasilianska protestsånger från juntatiden på skiva och veckans ord: "Tupprepa".

Utifrån enbart det senaste dygnets alla händelser - uppgifterna om Kulturprofilen och Musikprofilen samt uppropet Deadline från kvinnliga journalister - talar vi om konsekvenserna nu och framöver.

Om att bli avvisad som författare - och ändå fortsätta skriva. Vi har pratat med sverigeaktuella komikern Kathy Griffin. Och essä om vad kärnan egentligen är i upplevelsen av sexuella trakasserier.

Vi träffar George Pelecanos, aktuell i ny dokumentär, på hans favoritcafé i Washington. Dessutom har vi sett den omdiskuterade föreställningen "Muslim Ban" - och minns Rikard Wolff i text och musik.

Birgitta Holm om Helga Henschen 100 år Sön 19 nov kl 19:40(20 min)

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".