Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Bang och minnet av Ròza Kovàcs
Sön 23 okt 2016 kl 15:03
20 december 1956. Det brinner på flyktingförläggningen i Vrigstad. En våldsam eldsvåda har brutit ut och spritt sig. Tegelpannor på taket sprängs i hettan. I en stuga bredvid sitter en ung kvinna.

Hon heter Róza, hon är 25 år gammal och hon har nyligen anlänt.

Till Vrigstad just den kvällen kommer journalisten Barbro Alving, Bang

Hon är  tillbaka från en reportageresa till Budapest. Där har hon sett följder av den krossade Ungernrevolten, folkupproret mot den hårda kommunismen i landet.

Bang skriver att hon ser sovjetiska tanks på stadens gator, att svarta sorgfanor fladdrar i den vintriga vinden och att i parkerna står vita enkla träkors där studenter begravts.

Människor har stupat och deporterats.

Många har flytt.

Precis som Róza.

Den här berättelsen börjar i mötet mellan en reporter och en ung kvinna som kom till Sverige efter revolten.

Efter deras möte där i stugan bedvid flyktingförläggningen träffades de aldrig igen. Bang återvände till Stockholm, men Ròza, vart tog hon vägen?


I programmet medverkar Rózas familj Sussi, Katti, Magdalena, Stefan och Veralena Deak.

Barbro Alving, Bang - med reportage och texter.

Helen Ardelius är dokumentärmakare och radioproducent med otaliga uppmärksammade program bakom sig, bland andra Normalmstorgsdramat , Gibraltar och Alla vill till himlen...

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
De svenska ukrainakrigarna Sön 19 nov kl 15:03(51 min)

Våren 2014 åker högerextrema från hela Europa till Ukraina. Flera går med i väpnade grupper. En av dem är Anton från Sverige. Snart ansluter hans storebror till fronten.

Skandalradion i Göteborg Sön 12 nov kl 15:03(51 min)

1982 är ett tumultartat år på lokalradion i Göteborg. Knölpåkssatiren Kabaré Apropå med radioprofilen Frank Gunnarsson fälls flera gånger i radionämnden. Chefen sparkas och stationen stängs.

Vad är det ni tjejer vill egentligen? Sön 05 nov kl 15:03(43 min)

1978 gick kvinnliga journalister på Aftonbladet ihop och skrev "Dokumentet" – en bok om deras mansdominerade arbetsplats. Om spritkultur och översitteri. Boken fick Mediesverige att koka. (REPRIS)

Den själviske hjälten Sön 29 okt kl 15:03(47 min)

En dag ringer min kusin Badeen och berättar en hemlighet. Han ska till Syrien för att slåss mot IS, på den kurdiska sidan. Han kommer att bli förste svensken att dö på detta sätt. Varför vill han åka?

Jag är Nawras Sön 22 okt kl 15:03(44 min)

På en stenstrand i Syrien sitter 21-årige Nawras och väntar på en bil som ska ta honom bort därifrån. Han är på flykt från sitt hem, för han är gay.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".