Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Felaktigt dödslöp och kluven Ku klux klan-pudel
Lör 24 sep 2016 kl 11:03
“Jan O Karlsson valde att dö”, skrev Expressen på löpet i torsdags. Men det var fel och Jan O Karlssons son vill nu att tidningen ber om ursäkt. Vi har träffat veckans mest utskällda programledare som... ställde den kritiserade Ku Klux Klan-frågan i SVT Opinion, själv ångrar han inget. Och så nyheten om ryska spioner som spreds snabbt i veckan. Men snart dök en motbild upp och historien blev allt mer komplicerad.

Expressens dödslöp kritiseras av Jan O Karlssons familj 
I onsdags kom beskedet att den tidigare socialdemokratiske ministern Jan O Karlsson avlidit. Expressen valde på torsdagen sätta nyheten på sin löpsedel med texten: “Perssons minister Jan O Karlsson valde att dö”. Att visa respekt för privatliv och personlig integritet är en grundbult i det pressetiska regelverket. Och Expressens löpsedel gick inte bara oerhört långt i det avseendet - utan den var också felaktig i sak.
Peder Karlsson, Jan O Karlssons son, bestämde sig i veckan för att prata med oss på Medierna om det här och om hur familjen upplevde den här publiceringen. Reporter Therese Rosenvinge. 

SVT:s Olle Palmlöf tycker inte Ku klux klan-frågan var fel 
SVT:s nya debattprogram Opinion Live kritiserades stenhårt i veckan efter att programledaren, i en fråga, drog en parallell mellan den rasistiska rörelsen Ku klux klan och separatism som antirasistisk strategi. SVT kritiserades för att vara historielösa, programmet anklagades för att fiska i främlingsfientliga vatten och det startades till och med en namninsamling för att få bort programledaren Olle Palmlöf från TV-rutan. Men den ansvarige chefen på SVT gjorde snabbt klart att frågan varit olycklig och att den inte borde ha ställts. Vi kan nu berätta att den omdiskuterade frågan fanns nedskriven i programledaren Olle Palmlöfs manus. Och när vår reporter Jonna Westin träffar honom på Centralstationen i Stockholm blir det tydligt att den hållning som SVT stått för i veckan, att frågan aldrig borde ha ställts, inte delas av alla på redaktionen.

Kryptisk rapportering om spioner i Norrbotten
Det ryska hotet har varit på alla mediers agendor i veckan och när SVT Norrbotten rapporterade om ”spionverksamhet flera gånger i veckan”, fick det stor spridning omedelbart. Som det ju ofta blir när det kommer nyheter som passar in i ett aktuellt mönster. Men snart dök en motbild upp, och SVT tvingades medge att personen inom försvaret som de intervjuat aldrig egentligen sagt ordet “spion”. Det här väckte naturligtvis frågor om huruvida SVT:s nyhet håller eller inte. Men när vår reporter Erik Petersson började nysta i den här historien, blev den snart betydligt mer komplicerad.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".