Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ljud – koncentrationens vän eller fiende?
Fre 28 okt 2016 kl 12:10
Bakgrundsmusik på eller av? Ljud kan både hjälpa och störa koncentration. Med kunskap om det kan vi hjälpa hjärnan på traven.

Det här programmet handlar om vad som händer i hjärnan när vi koncentrerar oss. Det sker nämligen mycket forskning om hur ljud påverkar vår koncentration.

Hjärnan tycks drar ner rullgardinen åt störande intryck men varför kan då vissa koncentrera sig bättre med ljud i bakgrunden? Alltså musik på för en del, men avstängt för andra.

I programmet medverkar Jerker Rönnberg, processor i psykologi vid Linköpings universitet, Jessica Körning Ljungberg, forskare vid Umeå universitet och Göran Söderlund, professor i specialpedagogik vid högskolan i Sogn och Fjordane.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".