Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Från konflikt till gemenskap?
Tor 27 okt 2016 kl 14:03
Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift gästar oss i ett samtal om reformationen, Luther, mötet i Lund och påvens Sverigebesök.

 

Hur uppmärksammas Luther i Tyskland?

Möt Margot Kässman, ambassadör för jubileumsåret 2017 i Tyskland. 500 år sedan Luther sägs ha spikat upp sina 95 teser om avlatshandeln på porten till slottskyrkan i Wittenberg, blir det åka av i Tyskland: utställningar, debatter och seminarier om reformationen och religionens roll i samhället. Men finns det också risk att reformationsåret används av politiska och nationalistiska krafter? Vår korrespondent Daniela Marquardt har träffat Margot Kässman.

 

 

Reformationen – ett afrikanskt perspektiv

Om bara några år kommer majoriteten av världens kristna att vara afrikaner. Vad betyder ordet reformation i ett kristet afrikanskt perspektiv? Samtal med vår korrespondent Richard Myrenberg.

 

 

Behöver islam reformeras?

Ja, det menar Akbar Abdul Rasul, statsvetare och reformistisk muslim som gästar oss. Det är dags att utmana idén att Koranen är ofelbar hävdar han, och vill nu öppna upp för en mer inkluderande tolkning av islam.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".