Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
10 år sedan mordet på Anna Politkovskaja – ett reportage
Tis 04 okt 2016 kl 13:01
Den 7 oktober är det exakt tio år sedan den ryska journalisten Anna Politkovskaja mördades i Moskva. Kulturredaktionens Fredrik Wadström återvänder till sina möten med Politkovskaja 2001 och 2005.

Vid sin död var Anna Politkovskaja ett världsnamn och flera av hennes böcker hade översatts till en rad språk, bl a svenska. Men hon var också en person som levde under ständigt hot från de grupper hon exponerade i sina reportage: ryska militärer, politiker, tjänstemän och poliser som på ett eller annat sätt gjort sig skyldiga till människorättsbrott eller koruption - ibland både och.

Kulturredaktionens Fredrik Wadström intervjuade Anna Politkovskaja vid två tillfällen och återvänder nu till de mötena i ett porträtt av modig, frispråkig och ovanlig journalist som genom dramatiska händelser i hennes hemland hamnade i det internationella rampljuset.

Dessutom möter vi Politkovskajas vän, advokaten och människorättsförsvararen Karinna Moskalenko, som dömer ut mordutredningen och fortsätter arbeta med fallet i olika rättsinstanser.

P1 Kultur

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".