Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Enorma tsunamivågor bryter ödemarkens tystnad i Alaska
Mån 31 okt 2016 kl 12:10
Alaska drabbas regelbundet av höga tsunamivågor. Och de kan bli vanligare i framtiden, som en konsekvens av att glaciärerna vid havet drar sig tillbaka

Världshistoriens hittills största kända våg drabbade fjorden Lituya Bay i den amerikanska delstaten Alaska under 1958. En jordbävning hade utlöst ett jordskred vars väldiga massor hamnade i vattnet och skapade en våg som slog upp flera hundra höjdmeter på de branta stränderna.

Förra hösten skapade ett jordskred en ny jättevåg i Alaska, denna gång i Icy Bay. Förmodligen var det en retirerande glaciär som utlöste skredet.

Möt den svenskfödde seismologen Göran Ekström vid Columbiauniversitetet som sittande vid datorn i sitt kontor i New York upptäckte att en betydande seismisk händelse inträffat i södra Alaska.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".