Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Superteleskopen – vad kan de lära oss om rymden?
Tor 03 nov 2016 kl 12:10
En hel dal i Kina har förvandlats till ett enormt radioteleskop. Men vad är radioastronomi bra för? Vi besöker det svenska radioobservatoriet i Onsala för att förstå vad ett radioteleskop kan göra.

Kina bygger världens största teleskop, en jättelik radioantenn med en diameter på 500 meter. Det ska ge ny kunskap om universum, men tvingar samtidigt nästan 10 000 människor att flytta.

Radioteleskopet invigdes i slutet av september, och är ännu inte helt färdigt.

Samtidigt som Kina satsar på en stor antenn går utvecklingen i resten av världen mot att bygga enklare nätverk av flera mindre teleskop. Så måste man verkligen bygga så stora anläggningar för att utforska rymden?

I programmet medverkar Robert Cumming, kommunikatör Onsala Rymdobservatorium Chalmers tekniska högskola, Jun Yang, forskningsingenjör Onsala rymdobservatorium, Chalmers, Kirsten Knudsen, docent i astronomi vid Chalmers, Mikael Lerner, forskningsingenjör Onsala rymdobservatorium Chalmers, Peng Bo, professor i astronomi National Astronomical Observatories i Peking.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".