Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Konsert från Stockholm Early Music Festival 2016: Concentus Musicus Wien
Mån 24 okt 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
En av den tidiga musikens allra viktigaste ensembler, Concentus Musicus Wien, gästade årets festival med kunglig musik från den österrikiska barocken.

I år fyllde Stockholm Early Musik Festival femton år och firade det bland annat med tre kvällskonserter i Tyska Kyrkan som blev så hörvärda att vi tar chansen att höra dem nu igen.

Detta är den första av tre måndagar i rad då du hör konserter från årets tidigmusikfestival i Stockholm.

En av den tidiga musikens viktigaste ensembler, Concentus Musicus Wien, grundades av Nikolaus och Alice Harnoncourt i Wien 1953. De spenderade fyra hela år med att öva och hitta sitt då revolutionerande nya sound innan de äntligen hade sin första konsert.

Paret Harnoncourt ledde sen ensemblen som konsertmästare och dirigent fram tills de båda pensionerade sig i december 2015. Då publicerade Nikolaus Harnoncourt ett oväntat, handskrivet brev till sin publik efter att ha dragit sig ur en konsert i sista sekund - där han uttryckte en stark önskan att Concentus Musicus Wiens konserter och musikskapande skulle fortsätta och blomstra vidare utan honom.

Några månader senare hade han gått bort och en tydligt rörd ensemble hedrar hans önskan genom att som planerat gästa Stockholm Early Music Festival. Musiken de ger oss är de österrikiska hovleverantörernas musik under 1600-talet.

Producent: Evert van Berkel
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.07
  Concentus Musicus (Wien) - Dioclesianos
  Kompositör: Henry Purcell
 • 19.46
  Concentus Musicus (Wien) - Sonat För 2 Trumpeter, Stråkar & Bc Nr 5 C-Dur
  Kompositör: Romanus Weichlein
 • 20.11
  Concentus Musicus (Wien) - Sonat Nr 2 G-Moll
  Kompositör: Georg Muffat
 • 20.27
  Concentus Musicus (Wien) - Serenada A 8 C-Dur
  Kompositör: Johann Joseph Fux
 • 20.51
  Grigoryan Brothers (Gitarrduo) - Jongo
  Kompositör: Paulo Bellinati
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Konsert: Martha Tilston + Folks of Bengal Tis 14 nov kl 19:03(87 min)

Lyssna på brittiska ballader med inspiration från sextiotalets folkmusik och sedan folkmusik från Bengalen i två konserter från sommarens Urkultfestival.

Upptäck avsnitt från programmet P2 Live

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".