Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Jonathan Biss spelar Beethovens pianokonsert nr 5
Fre 28 okt 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör Jonathan Biss som solist i Beethovens Kejsarkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent är Manfred Honeck, som också leder orkestern i Bruckners sjunde symfoni.

Amerikanske pianisten Jonathan Biss har gjort sig ett namn som Beethovenspecialist. Han gästar nu Berwaldhallen för femte gången och bjuder på Ludwig van Beethovens sista bidrag till pianokonsert-genren: Pianokonsert nr 5, Kejsarkonserten.

När den skrevs i Wien 1809 rådde krigstillstånd sedan Napoleons armé attackerat staden. Eftervärldens smeknamn på konserten, Kejsarkonserten, är alltså inte en hyllning till Napoleon eller nån annan kejsare utan syftar snarare på musikens heroiska och majestätiska karaktär. Det var alltså mörka tider, men trots det klingar den här konserten kanske ljusast av alla Beethovens pianokonserter.

Beethovens hörsel blev nu dessutom allt sämre vilket gjorde att han inte kunde uruppföra den själv, som han gjort med de föregående. Möjligen var hans begynnande dövhet också en av anledningarna till att han inte skrev fler solokonserter, utan ägnade de resterande 18 åren av sitt liv till annat musikskapande.

Dirigenten Manfred Honeck var chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester 2000-2006. Hans allra första möte med orkestern var 1997 då han dirigerade Anton Bruckners sjunde symfoni i Berwaldhallen. Nu möts dom igen i samma musik nästan 20 år senare.

Bruckner hade länge svårt att få gehör för sin orkestermusik – mycket på grund av hans uttalade beundran av Richard Wagners musik, vilket var kontroversiellt. Alla Wagners fiender gav sig också på Bruckner. Men när hans sjunde symfoni uruppfördes 1884 fick den då 60-åriga Bruckner äntligen uppleva sin första stora succé med en symfoni. Framgångarna hittills hade främst handlat om hans kyrkomusik och hans orgelspel. Bruckner var ju en mästerlig organist som växte upp i den katolska kyrkomusikens mylla.

I sin tolkning av symfonin vill Manfred Honeck inte bara lyfta fram det sakrala i Bruckners musik, utan även det folkmusikaliska. Precis som Bruckner har Honeck själv sina rötter djupt i den österrikiska musiktraditionen.

1. Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 5 Ess-dur, ”Kejsarkonserten”.
2. Musikaliskt intermezzo.
3. Anton Bruckner: Symfoni nr 7 E-dur.
Direktsändning från Berwaldhallen.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Francis Shaughnessy

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Jonathan Biss (Piano), Manfred Honeck (Dirigent) - Pianokonsert Nr 5 Ess-Dur, ”Kejsarkonserten”
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
 • 19.56
  Jonathan Biss (Piano), Simon Crawford Phillips (Piano) - Sex Etyder I Kanonform I Version För Två Pianon Av Claude Debussy
  Kompositör: Robert Schumann
 • 20.06
  Jonathan Biss (Piano), Malin Broman (Violin) - Tre Romanser Op 94
  Kompositör: Robert Schumann
 • 20.20
  Manfred Honeck (Dirigent), Sveriges Radios Symfoniorkester - Symfoni Nr 7 E-Dur
  Kompositör: Anton Bruckner
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör den finländska dirigenten Dalia Stasevska göra bejublad debut i Berwaldhallen. Dessutom fokus på oboen när orkesterns egen Emmanuel Laville är solist i Vaughan-Williams oboekonsert.

Hör premiären av Emmy Lindströms nyskrivna klarinettkonsert som inspirerats av den stora heden Hampstead Heath i London, med dess med uråldriga ekar, exotiska papegojor, dammar och konstverk.

KONSERT: Jojje Wadenius med bandet Cleo Tis 12 dec kl 20:30(90 min)

Legendaren Jojje Wadenius spelar här tillsammans med bandet Cleo i en konsert fylld av melodisk jazzfusion och funk med lite blues i botten.

KONSERT: Violeta Parra 100 år! Tis 12 dec kl 19:03(87 min)

En av Latinamerikas stora kulturpersonligheter Violeta Parra skulle 2017 ha fyllt 100 år. Det firades på Musikaliska i Stockholm med sju artister som tagit sig an Violetas sånger med stor passion.

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".