Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Hur ska vi bo? Del 2: Vad är det som byggs?
Tis 11 okt 2016 kl 07:00
Ibland kommer en och annan glädjekalkyl, en politiker säger: Nu byggs det som det inte gjort sen miljonprogrammets dagar. Men vad är det som byggs? Går det att bygga billigare?

Enligt boverkets kalkyler är det 15% som inte med marknadens hjälp kan hitta eget boende, som inte har råd. Ungdomar som inte kan låna nog mycket, nyanlända och låginkomsttagare. Om de är de utelåsta som finns det också inlåsta, äldre i villa och stora lägenheter som det inte lönar sig för att flytta. Det är billigare med stort och gammalt än litet och nytt.

Katarina Wikars träffar bostadsforskaren Anna Granath Hansson, som vet allt om hur man kan bygga billigare, och Kod-arkitekter som ritat robusta smålägenheter utmed spåren.

Projektledaren Dan Hallemar på utställningen Bo Nu Då på Arkdes berättar om de tidigare bostadsbristerna, och så blir det en rundvandring på Stiftelsen Hotellhem i Stockholms nya hus Bjällerkransen i Västertorp, ett sorts social housing light.


 

 


Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".