Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Så säkras italienska hus mot jordbävningar
Ons 09 nov 2016 kl 12:10
Flera hus föll, men de flesta stod kvar när en jordbävning nyligen drabbade den italienska staden Norcia. Den ligger i ett område där äldre hus har byggts om för att klara skalv.

"Basilikan har rasat".Twittermeddelandet från munkarna i den italienska staden Norcia var en av de första rapporterna om den stora jordbävning som inträffade där i början av november. Även fler hus hade fallit ihop men någon total förödelse var det inte tal om - trots att jordbävningen nådde hela 6,6 på Richterskalan och hade sitt epicentrum nära Norcia.

I Norcia jordbävningssäkrar man sina hus. Att det har betydelse blev tydligt redan i augusti, då en faktiskt lite mindre kraftig jordbävning än förra helgens, ödelade staden Amatrice och orsakade flera hundra människors död - även då gungade det under Norcia, men de allra flesta hus stod kvar.

Italien är världsledande när det gäller forskning på hur man säkrar äldre hus mot jordbävningsskador. Med stålnät, balkar och radikala kapningar av väggarna går det att säkra även riktigt gamla hus mot jordbävningar.

Men det är mest i områden som relativt nyligen drabbats av jordbävningar som husen jordbävningssäkras. Det var nästan 400 år sedan den senaste jordbävningen i Amatrice och minnet är kort, menar Giuseppe Genella som är ansvarig för infrastruktur och stadplanering i regionen Umbrien.

Men åtgärderna är kontroversiella då vissa tycker att man våldför sig på historiska byggnader.

Vetenskapsradions Ulrika Björkstén besökte den lilla staden Norcia dagarna efter jordbävningen i augusti, och talade med husägare, ingenjörer och forskare.

Programmet är en repris från den 5 september 2016.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".