Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Frankrike märkt av sin koloniala historia
Fre 11 nov 2016 kl 12:10
I ett Frankrike drabbat av terror lever många spänningarna kvar från kolonialtiden då landet dominerade Nordafrika. Särskilt Algerietkriget, då den tidigare kolonin bröt sig loss, har satt djupa spår.

Vetenskapsradions Ulrika Björkstén var i Paris när terrorattackerna skedde där i november förra året, och hon kom till Nice dagarna efter att en man med berått mod kört rakt in i folkmassan under firandet av den franska nationaldagen den 14 juli.

Dagarna efter attentatet ägnade hon åt att prata med både forskare och befolkning om spänningarna i Frankrike.

Historikern Yvan Swanie, expert på integration och migration vid universitetet i Nice, ger den historiska bakgrunden till att Frankrike nu är ett kluvet land.

I programmet medverkar också författaren Maryline Desbiolles, författare och socialassistenten Fatima Boulaid.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".