Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Levande folkmusik från Norge, Ryssland, Schweiz och Bulgarien
Tis 01 nov 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Schweizisk joddling, en norsk låt tillägnad en världsrekordhållare i skidflygning och rysk beatbox. Lyssna på ett digert smörgåsbord av folkmusik från festivalen i Viljandi.

Folkmusikfestivalen i estniska Viljandi bjuder varje sommar på folkmusik av alla de slag. Ett besök i Viljandi föder insikten om att folkmusiken i Europa är synnerligen rik, varierad och levande. I programmet får vi höra detta hos artister från Norge, Ryssland, Schweiz och Bulgarien.

Från Norge kommer Trio Maar, tre musikanter fria till sinnet och snara till improvisation i norska låtar och egenkomponerat material. Vi får exempelvis höra en låt tillägnad en världsrekordhållare i skidflygning. Denna farliga och fantasieggande sport där det gäller att hålla sig i luften så länge som möjligt på breda och fladdrande skidor. Trio Maar består av Britt Pernille Fröholm, fiol, hardingfela, Ellen Brekken, kontrabas och Irene Tillung, ackordeon.

Så tar vi oss till Ryssland med FolkBeat, fyra kvinnor som tar till vara den färgsprakande ryska flerstämmiga sången, så traditionsstark, inte minst bland kvinnor på den ryska landsbygden. Men Folkbeat kommer nu från Moskva och gör något mer av sångerna. Man använder förinspelade ljud på dator och kör med beat box, där man använder rytmiska munljud för att ge skjuts åt sången. Här heter beatboxaren Elena Minulina.  Övriga i FolkBeat är Svetlana Ivannova, Svetlana Shestopalova och Maria Zibrova.

I Schweiz är man väldigt stolt över sin zäuerli, sin joddling. Och då alldeles speciellt joddlingen i Appenzellerland, en liten dalgång i nordöstra delen av landet där man joddlar flerstämmigt. En hisnande resa upp och ner…Från Appenzellerland hämtar Landstreichmusik mycket av sin repertoar. Det är härifrån hon kommer den färgstarka joddlerskan, sångerskan och dragspelerskan Christine Lauterburg.

Programmet med musik från Folkmusikfestivalen i Viljandi avslutas med bulgariska Trio Vechernitza, tre damer som sjunger bulgarisk folksång med sin berömda flerstämmiga och skavande skönhet.  Gruppen har tagit sig namn efter det folkliga namnet på Aftonstjärnan, den första som ses lysa när natten faller på. Trio Vechernitza sjunger autentisk folksång men också i arrangemang av Philip Kutev, Kosta Kolev och andra digniteter bland bulgariska komponister. Nu är Trio Vechernitza inte ensamma på scenen. Här finns också tre skickliga instrumentalister som vi hör i några eldfängda danslåtar i knixiga bulgariska taktarter.  Trio Vechernitza är Vania Vaccari, Sorina Bogomilova och Tanya Parvanova. Rosen Genkov spelar gadulka (fiddla), Anton Tzambov, tambura (luta)  och Genadiy Rashkov på tupan (trumma).

Programledare och producent: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.24
    Vanya Vaccari, Sorina Bogomilova And Tanya Parvanova: Vocals. Rosen Genkov, Gadulka, Sång Anton Tzambov, Tambura Genadiy Rashkov, Tupan - I Say, It Has Burst Into Blossom
    Kompositör: Trad
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör den finländska dirigenten Dalia Stasevska göra bejublad debut i Berwaldhallen. Dessutom fokus på oboen när orkesterns egen Emmanuel Laville är solist i Vaughan-Williams oboekonsert.

Hör premiären av Emmy Lindströms nyskrivna klarinettkonsert som inspirerats av den stora heden Hampstead Heath i London, med dess med uråldriga ekar, exotiska papegojor, dammar och konstverk.

KONSERT: Jojje Wadenius med bandet Cleo Tis 12 dec kl 20:30(90 min)

Legendaren Jojje Wadenius spelar här tillsammans med bandet Cleo i en konsert fylld av melodisk jazzfusion och funk med lite blues i botten.

KONSERT: Violeta Parra 100 år! Tis 12 dec kl 19:03(87 min)

En av Latinamerikas stora kulturpersonligheter Violeta Parra skulle 2017 ha fyllt 100 år. Det firades på Musikaliska i Stockholm med sju artister som tagit sig an Violetas sånger med stor passion.

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".