Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
KONSERT: Barbers violinkonsert och Elgars Enigmavariationer
Fre 04 nov 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Radiosymfonikerna spelar Barbers violinkonsert med Alexandra Soumm som solist och Elgars Enigmavariationer. Chamber Unplugged bjuder på kammarmusik av Libby Larsen och Radiokören sjunger Frank Martins... Mässa för dubbelkör.

I den första delen av programmet spelar Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av den ungen brittiske dirigenten Duncan Ward.

Deras program inleds med en komposition av dirigenten själv: orkesterverket Fumes, som kom till efter ett inspirerande möte med indiske sitarspelaren Ravi Shankar 2010.

Nästa punkt på programmet är Samuel Barbers nyromantiska violinkonsert från 1939 med fransk-ryska Alexandra Soumm som bejublad solist.

Konserten från Berwaldhallen avslutas med Enigmavariationerna, som blev Edward Elgars stora genombrott 1899. Sviten består av 14 variationer för orkester, som gåtfullt målar musikaliska porträtt av Elgars vänner och kollegor. Den mest kända av variationerna är nr 9, Nimrod, som ofta spelas på begravningar och vid andra högtidliga tillfällen i Storbritannien.

Amerikanska tonsättaren Libby Larsen (f. 1950) har rönt stora framgångar med sin rytmiska och lekfulla musik. Bland hennes musikaliska förebilder finns bl.a. Berlioz, Chuck Berry, James Brown, Big Mama Thornton och Bach. "I musiken vill jag inte återge fågelns sång till lyssnaren så mycket som upplevelsen av att flyga" säger Libby Larsen, och "inte fotstegen på ett berg så mycket som känslan av att klättra". Från kammarmusikserien Chamber Unplugged hör vi kammarmusik av Libby Larsen med Stefan Harg, klarinett, Per Sporrong, violin, Ulrika Edström, cello och Katarina Ström-Harg, piano.

Programmet avslutas med en inspelning från Radiokörens Japanturné 2015. Från turnéns sista konsert i Tokyo Opera City Concert Hall, som var fullsatt med tvåtusen personer i publiken, hör vi ett av 1900-talets mästerverk för kör a cappella; schweizaren Frank Martins Mässa för dubbelkör, under ledning av körens chefsdirigent Peter Dijkstra.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Francis Shaughnessy

 1. Sveriges Radios Symfoniorkester. Solist: Alexandra Soumm, violin. Dirigent: Duncan Ward.
  a) Duncan Ward: Fumes (2010).
  b) Samuel Barber: Violinkonsert (1939).
  c) Eugène Ysaÿe: Les Furies, sats 4 ur Violinsonat nr 2 (1923)
  d) Edward Elgar: Enigmavariationerna (1899).
  Konsert 5/10, Berwaldhallen, Stockholm
 2. Chamber unplugged. Medverkande: Stefan Harg, klarinett, Per Sporrong, violin, Ulrika Edström, cello och Katarina Ström-Harg, piano.
  Libby Larsen:
  a) Licorice stick.
  b) Blue piece.
  c) Mephisto rag.
  d) Pianotrio.
  e) Juba.
  f) Rodeo queen of heaven.
  Konsert 10/10, Studio 2, Radiohuset, Stockholm.
 3. Radiokören. Dirigent: Peter Dijkstra.
  Mässa för dubbelkör a cappella.
  Konsert 20/10 2015, Tokyo Opera City Concert Hall, Japan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Duncan Ward (Dirigent) - Fumes
  Kompositör: Duncan Ward
 • 19.20
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Alexandra Soumm (Violin), Duncan Ward (Dirigent) - Violinkonsert
  Kompositör: Samuel Barber
 • 19.53
  Duncan Ward (Dirigent), Sveriges Radios Symfoniorkester - Enigmavariationerna
  Kompositör: Edward Elgar
 • 20.30
  Stefan Harg (Klarinett), Katarina Ström-Harg (Piano) - Licorice Stick
  Kompositör: Libby Larsen
 • 20.55
  Per Sporrong (Violin), Stefan Harg (Klarinett), Katarina Ström-Harg (Piano) - Pianotrio
  Kompositör: Libby Larsen
 • 21.17
  Per Sporrong (Violin), Ulrika Edström (Cello), Stefan Harg (Klarinett), Katarina Ström-Harg (Piano) - Rodeo Queen Of Heaven
  Kompositör: Libby Larsen
 • 21.30
  Radiokören, Peter Dijkstra (Dirigent) - Mässa För Dubbelkör
  Kompositör: Frank Martin
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
KONSERT: Prins Eugen och musiken Igår kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".