Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
2:31 min
Desperata vägpirater på Haiti: Ekots Johan Bergendorff på Haiti
Ons 12 okt 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 12 oktober 2016. Haiti.

Port Salut, onsdag.

Det är inte osten som åsyftas utan en stad på södra Haiti som drabbats hårt av Matthews orkanvindar för en vecka sedan. Träd ligger huller om buller och de flesta korrugerade plåtskjulen som folk bodde i har blåst bort. Mer än 1000 hatier dog av nedfallna eller flygande husdelar. Jag träffar Jean Frtizner Joseph vars kusiner avled när husväggarna rasade in. Men själv hann han fly ut med sim höggravida föickvän. Fast var ska de nu bo? Ett evakueringsboende är inget bra ställe att för en nyfödd säger han. Och vad ska alla drabbade leva av?

Fiskebåtarna har krossats av jättevågor. Bananfälten och kokospalmerna har förstörts och boskap dukat under. Folk har inget att äta och inte heller dricksvatten. Det har lett ett stort kolerautbrott när folk istället släcker törsten i vattendrag som sjuka grannar hällt sin latrin i. Kolera är en vidrig sjukdom där många dukar under i massiva diarréer om de inte får medicin och vätskeersättning i tid. På Haiti har mer än 10 000 prrsoner avlidit de senaste sex åren. På det lokala sjukhuset berättar chefsläkaren dr. Stevenson Desravines att man haft 14 kolerapatienter senaste veckan varav en inte gick att rädda men övriga är utskrivna.

Vill du intervjua kolerasjuka får du åka en och en halv timme bort till Port-a-Piment. Det är på den vägen det händer. Efter att ha tagit oss med den fyrhjulsdrivna jeepen genom en flod vid en sönderblåst bro så kommer vi plötsligt fram till en stor hög med grenar som desperata bybor släpat upp på vägen. De är arga och försöker bryta upp bakdörrarna på lastbilen från Läkare utan gränser på väg med koleramedicin. Men byborna hoppas att det är en mat- eller vattentransport och undrar varför de hela tiden passeras av hjälpkonvojer. Varför ingen stannar till hos dem som också svälter. Men plåtdörrarna har stora hänglås som de inte lyckas bryta upp före polisen anländer. Jag, chauffören och tolken undrar om vi ska bli rånade också men vi släpps igenom med en frustrerad dunk på biltaket. 

Jag drar en lättnadens suck men tänker direkt efteråt. Hur ska det gå för dessa arma människor som inte är några vägpirater utan bara är utsvultna och känner sig lämnade i sticket.


Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Igår kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Den löpartokiga kontinenten: Ekots Samuel Larsson... Tis 13 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".