Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända och okända människor delar med sig av sina livsöden och berättar om det där avgörande ögonblicket...
Ett avsnitt från Pira & Bråding i P3
Therese om att gå in i väggen
Sön 13 nov 2016 kl 14:03
Therese lär sig som liten att det är prestationerna som räknas. När hon senare börjar jobba vill hon alltid prestera på topp. Men en dag tar det tvärstopp. Hon kan inte ens ta sig ur sängen.

Redan som liten lär sig Therese att det är prestationerna som räknas och gör att man blir sedd i familjen och får uppmärksamhet. Att visa sina känslor däremot är ett tecken på svaghet och inte något bra. Detta är något som Therese tar med sig när hon växer upp och blir äldre. Även i sina relationer gör hon allt för att var den perfekta flickvännen.

- Min kille hade ju blivit tillsammans med en stark tjej. Då kunde jag inte visa hur dåligt jag egentligen mådde, eller hur livrädd jag faktiskt var. Jag var alltid den där sköna flickvännen, och samtidigt gillade jag också att det var bilden folk hade om mig.

Även när Therese kommer ut i arbetslivet ville hon prestera på topp och var den där outtröttliga, glada kollegan som alla uppskattar och som alltid levererar. Men en dag tar allt tvärstopp.

- Jag vaknade en morgon och kunde inte röra mig. Jag hade hjärtklappning, tryck över bröstet och det kändes som att jag hade 41 graders feber, fast jag visste att jag inte var sjuk. Jag visste att jag hade jättemycket att göra på jobbet och fick panik av tanken på att jag inte visste hur jag skulle kunna ta mig till jobbet. Det var fruktansvärt.

Men trots en totalt utmattad kropp fortsätter hon att förneka att hon är sjuk och går motvilligt med på läkarens krav på sjukskrivning. Ganska snart efter att hon tillåtit sig själv att varva ned åtminstone lite grann, så visar kroppen hur sjuk hon egentligen är.

- Då kom allt. Plötsligt kunde jag inte längre skriva ett sms, jag visste inte hur man gjorde. Jag kunde inte köra bil längre, för jag körde bara mot rött och åkte fel i rondeller. Och när jag skulle koka ris så stod jag bara och stirrade på det där ris-paketet och fick inte ihop det hur jag skulle göra för att tillaga det. Jag hade kört min kropp totalt i botten.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Pira & Bråding i P3

När Carolina är 14 år förändras hennes pappa totalt. Han blir arg för småsaker och glömmer bort vad han ska göra. Det visar sig att han drabbats av Alzheimer och bara har några få år kvar att leva.

Karolina blev utbränd i skolan Fre 17 nov kl 06:01(36 min)

Karolina älskar skolan. Hon är ambitiös och får höga betyg. Men till slut är det bara högsta betyg som duger, allt annat är ett misslyckande. Om hon inte är bäst så hatar och straffar hon sig själv.

Esters pappa kom ut som kvinna Fre 10 nov kl 06:01(30 min)

När Ester är 23 år så berättar hennes pappa att han är en kvinna. Att han numer vill bli kallad Ann-Christine. Esters tvingas omdefiniera inte bara vem hennes pappa är utan även vem hon själv är.

En morgon när Sofia är i Thailand på semester med sin familj väller det plötsligt fram en stor våg av vatten från havet mot hotellet. Sofia sugs med av vattnet och tvingas kämpa för att inte drunkna.

Redan som tonåring börjar Rene med rån och stölder. Han blir medlem i ett kriminellt gäng och utför allt grövre brott. Men inombords är allt kaos, han vill bort från gänget men vet inte hur.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".