Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Sveriges romer vill bilda kyrka
Fre 10 jul 2009 kl 17:00
En stor del av Sveriges utomnordiska romer är pingstvänner, och nu vill de bilda eget trossamfund. Vaför kan de inte utgöra en språklig sektion av pingströrelsen, precis som som spansk och finsktalande?... Romerna vill få statligt stöd till en kyrkolokal, men det möter svårigheter, liksom statliga bidrag överhuvudtaget.

Hur religiös är konflikten mellan uigurerna och hankinserna i Xinjiang-provinsen? Uigurerna är muslimer, och islam är en så kallad godkänd religion i Kina. Kineserna säger vilja bekämpa terrorism, separation och religiös extremism. Men vad handlar det egentligen om?

i I Kvartsamtalet möter vi Maryam Yazdanfar. Född 1980 i Teheran. På sin blogg beskriver hon sig som feminist, zlatanist, journalist, socialdemokrat och riksdagsledamot från Stockholms län.  Maryam smugglades ut från Iran som femåring och hamnade till slut med sin familj i Sverige. I dag är hon en av många unga svensk-iranier som engagerar sig för mänskliga rättigheter. Hon berättar om sin syn på händelseutvecklingen i Iran och hur hon får ihop sin avsky mot religiöst förtryck med ett allt större personligt behov av andlighet.

I Utrikeskrönikan från Nina Benner i New York hör vi om familjen Obamas svårigheter med att hitta en passande kyrka.

Ett skandalöst missförstått fenomen är de evangelikala kyrkornas framväxt i världen. Det menar den välkände amerikanske sociologen Peter Berger. De evangelikala kyrkorna står för ett slags väckelsekristendom och omfattar idag omkring 500 miljoner medlemmar. De har ansetts vara teokratiska, fundamentalistiska och antimoderna. Detta är helt fel - de står för den mest moderna religion som tänkas kan, enligt Peter Berger.   

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".