Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Brexit som Hotel California? Ekots Staffan Sonning i London
Fre 14 okt 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 14 oktober 2016. Storbritannien.

London fredag, och nu blir det Brexit-musik.

Ja, tro det eller ej, så är Eagles låt Hotel California nu ett begrepp i centrum av debatten om Brexit, det vill säga, hur det ska gå till när Storbritannien lämnar EU.

Den representerar nämligen en av de möjliga vägarna för Storbritannien: You can check out, but you can never leave, som Eagles sjunger om det lite spöklika hotellet.

Och parallellen är förstås det som brukar kallas en mjuk Brexit, det vill säga, att Storbritannien lämnar EU, men på något sätt stannar kvar inom den inre marknaden och fortsätter att vara en del i världens största frihandelsområde.

Alternativet är en hård Brexit, vilket innebär att Storbritannien klipper alla band med EU, lämnar den inre marknaden och frihandelsområdet och efter hand bygger upp nya handelsrelationer med EU och alla länder som EU i dag har handelsavtal med.

Om man tolkar premiärminister Theresa May, så är det en hård Brexit hon verkar sikta emot. Enligt henne så är det bland annat överordnat att minska invandringen till Storbritannien från övriga EU, och det låter sig svårligen kombineras med ett fortsatt fullt medlemskap i den inre marknaden.

Norge har en Hotel California-lösning, men priset för den har varit att landet accepterar den fria rörligheten av arbetskraft, och en rad andra EU-regler. Samt dessutom att betala avsevärda summor till EU-kassan varje år.

Det verkar som om de flesta i det politiska systemet har accepterat, att det kommer att bli en Brexit. Så nu står striden om det ska bli Hotel California eller inte. I tisdags gjorde Theresa May en helomvändning och sa att parlamentet ska få diskutera utträdesplanerna, innan ansökan om att lämna EU lämnas in. Det hade hon ursprungligen inte tänkt sig.

Och i förrgår ställde Skottland ultimatum: Om det blir en hård Brexit, så kommer Skottarna att kräva en ny folkomröstning om att lämna Storbritannien för att kunna ansluta sig till EU igen.

Hotel California, annars splittras landet, alltså.Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönikan 24 november med Jan Andersson.

Utrikeskrönikan den 23 november

Utrikeskrönikan 22 november 2017. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 november 2017. Seoul.

Gåtan om ett piano: Claes Aronsson i London Mån 20 nov kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönikan den 20 november 2017. London.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".