Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Hur ska vi bo? Del 4: Att leva på järnvägen
Fre 14 okt 2016 kl 13:01
Vad har Norrköping, Strängnäs och Sundbyberg gemensamt? Jo, idag strävar dessa tre städer att leva på järnvägen. Men i olika avseenden, menar P1 Kulturs reporter Karsten Thurfjell.

Norrköping hör till dom städer som, trots den sedvanliga rivningsvågen som drabbade dom flesta städer på 1960-talet, ändå har lyckats bevara något av sin 1800-talsprägel. Inte minst genom den kvadratiska innerstaden, avgränsad av promenaderna, med sina dubbla lindalléer.

Med promenaderna som gräns och de vackert renoverade före detta textilindustrierna vid Motala Ström som kärna, har Norrköping en kvalitet som dom flesta nog kan uppfatta, och ett viktigt nav finns just vid Södra promenaden.

Det som i början av 70-talet var nya bibblan, är en hårt utnyttjad betongbyggnad som fortfarande hör till landets mest besökta stadsbibliotek.

Konstmuseet ligger bara ett stenkast därifrån, och just nu pågår utställningen ”Next: Utopia” som tar sitt avstamp i dom stora förändringar man räknar med ska komma med den planerade Ostlänken, den höghastighetsjärnväg till Stockholm som ska innebära ny dynamik för Norrköping som redan planerar för detta, bland annat med att bygga nya bostadskvarter...

Lyssna på reportaget av Karsten Thurfjell i ljudlänken ovan

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".