Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Här bevaras hundra år gamla foster på burk
Tis 15 nov 2016 kl 12:10
I en källare i Lund finns en världsunik samling av gamla konserverade foster. Men vad gör man när samlingen har tappat sitt vetenskapliga värde? Och var kommer alla fostren från?

Precis som med skeletten i gymnasieskolorna som Vetandets värld berättade om i går, väcks etiska frågor. Hur ska vi hantera helt anonyma kvarlevor som samlats in på ett sätt som idag skulle vara både olagligt och oetiskt.

Vi besöker Tornbladinstitutet i Lund som grundades 1934 och som inhyser en världsunik samling av foster. Här finns mängder av arter, inklusive hundratals människofoster.

Bengt Källén, professor emeritus vid Lunds universitet, har jobbat här sedan 1948. Och 22 år efter pensionsdagen har han stoppat alla försök att slänga samlingarna.

I programmet medverkar även Thomas Söderqvist, professor emeritus i medicinsk historia Köpenhamns universitet.

Vad tycker du som lyssnar om att anonyma mänskliga kvarlevor bevaras? Hur ska de hanteras på ett etisk försvarbart sätt? Berätta för oss på vet@sverigesradio.se

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Igår kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".