Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Psykoterapeuten Allan Linnér möter lyssnare i ett terapeutiskt samtal.
Ett avsnitt från Radiopsykologen
Besatt av mitt utseende
Tor 17 nov 2016 kl 11:04
Det har blivit som en mani. Ellen fastnar framför spegeln, upptäcker skavanker och klämmer finnar och pormaskar. Efteråt får hon panik. Hon skäms och vill inget hellre än att bli fri från sitt tvång.

- I skolan gick jag i en nördklass, berättar Ellen. Jag tillhörde det som kallades bottenskrapet. Jag var aldrig nöjd med mig själv och blev fixerad vid mitt utseende.
Idag är Ellen 27 år och har lyckats ta sig igenom många tuffa saker i livet, som t ex ätstörningar.
- Men det här klämmandet kommer jag inte ifrån hur jag än försöker, säger hon.

En del av henne tycker att hon gör nåt bra när hon tar bort det som är fult i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Men en annan del säger åt henne att sluta. Ändå kan hon inte. Tvånget har blivit en del av henne själv och timmarna framför spegeln blir många…

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Radiopsykologen
Ett ögonblick i sänder Tor 14 dec kl 11:04(28 min)

Maria är 72 år och rädd för framtiden. Hon är nöjd med sitt liv men tanken på hur det ska bli framöver skrämmer henne. Hur lever man på väldigt lite pengar? Och hur är det att bli beroende av andra?

Christina har haft tre hundar som hon älskat och vårdat. Men nu är de döda och allt som finns är sorgen. Och den är stark. - Jag trodde den skulle gå över men den släpper inte greppet, berättar hon.

Bara vara jag Tor 30 nov kl 11:04(29 min)

När ångesten är som starkast vill jag bara försvinna, säger Andrea. Jag mår så illa att jag inte vart jag ska ta vägen. Jag vill bara bort.

När allting är svart Tor 23 nov kl 11:04(28 min)

Det är så ensamt, säger Johan. Det är ingen mening med nånting. Så har det känts i ett par månader nu. Johan är 33 år och hans liv har liksom stannat av. Och ingen runt honom vet hur dåligt han mår.

På farligt vatten Tor 16 nov kl 11:04(28 min)

Lisa, 57, har aldrig haft en trygg och nära relation. Hon vet inte hur man gör. Hon har backat från kontakten med de vuxna barnen. Om det här berättade hon i Radiopsykologen i februari. Vad hände sen?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".