Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vad ska vi göra med skolornas skelett?
Tor 17 nov 2016 kl 12:10
Runtom på svenska skolor finns mänskliga skelett och foster, insamlade för länge sedan. Borde de användas mer i undervisningen, förvaras på annat ställe eller begravas?

Tidigare i veckan har Vetandets värld sänt ett program om mänskliga skelett och foster i gamla skolsamlingar, som numera sällan används. De står ofta undanställda i skolorna, och ibland har skolledningen undrat vad man ska göra med dem. Det finns inga tydliga riktlinjer.

Många lyssnare har reagerat, med vitt skilda ståndpunkter. Åsikter har nått oss om allt från att skeletten borde ges en värdig begravning till att riktiga elever förstås ska titta på riktiga skelett.

Behövs riktlinjer för hur kvarlevorna ska användas? Om man ska använda dem, i så fall hur och varför? Det är frågor vi diskuterar med Thomas Söderqvist, professor i medicinhistoria och chef för medicinsk Museion i Köpenhamn, Karin Larsén, rektor för Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm, och Solveig Jülich, professor vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, som själv forskar om fosterforskningens historia.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 14 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".