Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
"Mindfulness" för ensamkommande flyktingbarn
Fre 18 nov 2016 kl 12:10
I Uppsala pågår en studie om ett sätt att hjälpa ensamkommande flyktingbarn att hantera svåra minnen. De går en kurs där de lär sig minska sin posttraumatiska stress. Kursen påminner om mindfulness.

Metoden kallas TrT - teaching recovery techniques och har utarbetats bland annat efter väpnade konflikter i Palestina och tsunamin i Thailand. Men det är första gången den används i Skandinavien och för ensamkommande ungdomar.

Många ensamkommande barn och ungdomar lider av posttraumatisk stress. Kursdeltagarna träffas fem gånger, och får bland annat rita sina mardrömmar, gradera sina rädslor och lära sig avslappning.

I programmet hör vi Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Institutionen för vårdvetenskap Uppsala universitet, Emma Stenvall, kursledare och psykologistuderande Uppsala universitet och
Nina Tornell, kursledare och psykologistuderande Uppsala universitet samt två afghanska ensamkommande flyktingbarn. 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Igår kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".