Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
De lyriska rebellerna i Malmöligan 30 år senare
Tor 20 okt 2016 kl 13:01
I höst är det 30 år sedan lyrikgruppen Malmöligan bildades – ett självutnämnt ungt avantgarde som ville få poesin att kännas lika starkt som musiken de lyssnade på. Hur ser de på den tiden idag?

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri

Malmöligan bildades 1986 av poeterna Lukas Moodysson, Kristian Lundberg, Clemens Altgård, Per Linde, Håkan Sandell och Martti Soutkari.

De hade alla samma övertygelse om att de ville återupprätta litteraturens sanna roll och mening.

– Vi tyckte att det saknades poesi som hade samma styrka och innehåll som den musiken vi lyssnade på. Vi ville göra något eget och annorlunda och lade stor vikt på själva uppläsandet, säger Clemens Altgård som ofta sågs som en talesperson för ligan.

1993 upplöstes gruppen efter en kaotisk uppläsning på ett galleri i Malmö. Men vad betyder Malmöligan idag? P1 Kulturs reporter Cecilia Ekman har träffat tre av ligans medlemmar.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Just nu pågår en konstfestivalen Pacific Standard Time Los Angeles- Latinamerica - flera hundra utställningar i ett försök att mötas över en gräns som just nu är tydligare markerad än någonsin.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".