Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Liv Strömquist om finanstoppar, klass och kulturellt kapital
Tor 20 okt 2016 kl 14:04
Liv Strömquist är aktuell med sitt sjätte seriealbum Uppgång & fall. I P1 Kultur berättar hon om längtan efter att diskutera ödesfrågor och om hur hon tänker kring att vara folkkär kulturprofil.

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri

Liv Strömquist är serietecknare och debuterade med seriealbumet Hundra procent fett för tio år sedan, ett album med feministiska skämtteckningar och korta serier om allt från Jean Paul Sartre till Sex and the City och som följdes upp av den feministiska sexberättelsen Drift 2007.

2008 kom seriealbumet Einsteins fru som problematiserade idén om den romantiska kärleken och kärnfamiljen, och i nästa album Prins Charles känsla fortsatte Livs Strömquist på temat kärlek. Den inleds med frågan om vad kärlek egentligen är och mynnar ut i en sociologisk och historisk studie av den heterosexuella parrelationen.

Och här någonstans slog Liv Strömquist igenom stort i den bredare kulturen; förutom att släppa ytterligare ett album, Kunskapens frukt om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet, har flera av hennes album dramatiserats för teatern, och Dramaten har satt upp föreställningen Liv Strömquist tänker på dig ett flertal gånger. Hon har också sommarpratat i P1, utsetts till hedersdoktor vid Malmö Högskola och gjort tv-program om bildning med akademiledamoten Horace Engdahl.

Nu är hon tillbaka i sin ursprungliga form med sitt sjätte seriealbum Uppgång & fall, med serier om allt från global kapitalism, miljöförstöring och Chris O'Neill till vänsterns problem och näringslivstoppars förmåga till mindfulness.

Programledare: Mona Masri
Producent: Eskil Larsson

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".